Home » ZDK prvi donosi institucionalni oblik sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu u BiH

ZDK prvi donosi institucionalni oblik sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu u BiH

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kako je na današnjoj press-konferenciji istakao resorni ministar prostornog uređenja i okoliša Fahrudin Brkić, utvrdila je prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu ZDK, koji bi se do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca trebao naći i pred zastupnicima Skupštine ZDK.

Brkić: Zakon generator privrednog razvoja
Brkić: Zakon generator privrednog razvoja

-Ovaj zakon, koji ćemo po hitnoj proceduri poslati u Skupštinu ZDK, smatramo možda i najvažnijim zakonom koji će Vlada i Skupština ZDK donijeti tokom ove godine. Zakon bi trebao biti generator privrednog razvoja našeg kantona- kazao je Brkić, koji je dodao da, zbog nepostojanja ovog zakona, nisu mogli biti realizirani ni kapitalni projekti u ZDK-u, ali ni na višim nivoima.

Premijer Miralem Galijašević kazao je kako je i sam ostao frapiran činjenicom da u BiH nema nijedan registriran projekt iz oblasti javno-privatnog partnerstva, a da to, zbog nepostojanja zakonske regulative, nisu ni neki za koje je on smatrao da jesu.

-ZDK će postati prvi institucionalni oblik koji će imati ovaj zakon. Samim tim u BiH ne postoji nijedan registriran ugovor o javno-privatnom partnerstvu- kazao je Galijašević, koji je dodao da se moraju naći novi načini punjenja budžeta, kako kantonalnog, tako i općinskih i gradskih.

S tim u vezi će i lokalne zajednice dobiti zadatak da sačine registar projekata iz oblasti javnog sektora koji bi se mogli realizirati privatnim, svježim novcem, kako bi mogle nastupiti prema eventualnim finansijerima.

Galijašević: Postupak raskida ugovora s pet koncesionara
Galijašević: Postupak raskida ugovora s pet koncesionara

Istovremeno, Vlada ZDK će, kako je najavio premijer Galijašević, ozbiljno pokrenuti procedure raskida ugovora s firmama-dužnicima za koncesione naknade.

-To su: Rudnik krečnjaka „Breza“ (dug 253.226,28 KM), „Amina Trade“ Sarajevo za nalazište u Olovu (60.334,50 KM), „Jašarević Kop“ Tešanj (64.929,80 KM), „Cesting“ Žepče (88.000 KM), „Libos“ Begov Han-Žepče (68.000 KM)- kazao je Galijašević.

Usvojen je i prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o Javnoj ustanovi Univerzitet u Zenici, zbog preimenovanja Zdravstvenog fakulteta i Medicinski fakultet u Zenici, a resorni ministar obrazovanja Mensur Sinanović najavio je kako se nada da će već od naredne akademske godine studente upisivati na Medicinski fakultet.

Utvrđene su i kvote za upis u I i II ciklus studija na osam fakulteta UNZE-a, koji će upisati 1.465 studenata u prvi, odnosno 515 u drugi ciklus. Na doradu je, međutim, vraćen prijedlog Strategije razvoja Univerziteta u Zenici za period 2015.-2020. godina, jer nije sačinjavao kompletne finansijske pokazatelje.

Sinanović: Utvrdili upisne kvote na UNZE
Sinanović: Utvrdili upisne kvote na UNZE

Premijer Galijašević je kazao kako je usvojena i Informacija o dostignutom stanju u oblastima socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2015. godini, ali da će tražiti dodatne informacije zašto je prošle godine bilo 1.120 manje zahtjeva za dječijim doplatkom nego godinu ranije.

Galijašević je najavio da bi za 15-tak dana trebali biti obznanjeni i spiskovi korisnika kredita za stambeno zbrinjavanje mladih, za što je namijenjeno 2.200.000 KM, a kojim će između 40 i 50 mladih bračnih parova, pod vrlo povoljnim uslovima kredita, biti stambeno zbrinuto.

Redakcija