Home » BiH parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU

BiH parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske zajednice i njenih država članica s jedne i Bosne i Hercegovine s druge strane, parafiran je danas u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sporazum su u Sarajevu parafirali šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji se prvi obratio prisutnima i izrazio svoje zadovoljstvo zbog velikog zamaha BiH ka evropskom putu.

– Čelnici Evropske unije će se danas upoznati sa detaljima parafiranog SSP-a. Potrebno je naglasiti da BiH najvjerovatnije danas neće dobiti zeleno svjetlo za kandidaturu za članstvo u EU, ali će se vjerovatno na marginama samog sastanka govoriti o BiH – kazao je Wigemark.

Na kraju je skrenuo pažnju da je danas SSP parafiran, a da nije usvojen. Uslijedit će proces ratifikacije sa obje strane, BiH i EU, jer sporazum ide na razmatranje zemljama članicama EU koje ga nisu imale priliku vidjeti. Proces ratifikacije, prema dosadašnjoj praksi, traje šest mjeseci.

– Nemam razloga da sumnjam da će biti prihvaćen, ali čelnici EU moraju dobiti mogućnost da razmotre njegov sadržaj, jednako kao i Evropski parlament. Uobičajena procedura traje najmanje šest mjeseci, a potom protokol stupa na snagu. Sastavni dio protokola je fazni pristup koji traje tri godine – pojasnio je Wigermark, dodavši da se nada pozitivnim vijestima iz Brisela.

Predsjedništvo BiH je na hitnoj sjednici 15. jula usvojilo adaptaciju SSP-a, čemu se ranije protivio predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik, odnosno vlasti RS-a.

Nakon što su u RS-u dali saglasnost Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, pristao je na davanje saglasnosti za Sporazum.

(N.P./Faktor.ba/Foto: J. Brutus)

Tags