Home » Lendo: Bradara i Stojanović mene ignorišu, ne dolazi u obzir da potpišem nešto u čemu neću učestvovati

Lendo: Bradara i Stojanović mene ignorišu, ne dolazi u obzir da potpišem nešto u čemu neću učestvovati

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo gostovao je jučer u “Dnevniku D” Federalne Televizije gdje je govorio o najaktuelnijem pitanju – formiranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Lendo je također govorio i o današnjoj odluci Ustavnog suda BiH kojom je odbačena apelacija Željka Komšića i Šefika Džaferovića o ustavnosti odredbi i izmjena izbornog zakona Christiana Schmidta.

“Ustavni sud BiH i njegove odluke su obavezujuće za sve građane BiH. Prema tome, one su danas donesene kakve jesu i one za mene, za SDA, ali i sve građane, institucije su nešto što je obavezujuće i mi ćemo se tako u narednom periodu ponašati”, rekao je Lendo.

Što se tiče formiranja vlasti na federalnom nivou, odnosno Vlade FBiH, Lendo poručuje kako se nada da će to biti tokom ramazana.

“Sve vrijeme govorim i pozivao sam da se rukovodstvo Federacije sastane da pokušamo iznaći odgovarajuća rješenja. Nažalost, ova dva člana nisu našla za shodno da razgovaramo, vjerovatno do 6. narednog mjeseca kada je taj rok mjesec dana dat da rukovodstvo Federacije imenuje premijera i Vladu Federacije. Očekujem da ovih dana sjednemo nas troje i počnemo da razgovaramo o imenima lica koja trebaju da obnašaju funkciju premijera i članove Vlade FBiH”, kazao je on tokom gostovanja na Federalnoj TV.

Također, kaže kako je on pokušavao dogovoriti vrijeme sastanka sa Bradarom i Stojanovićem, ali “oni nisu našli za shodno da sjednu i razgovaraju”.

“Prema tome, najvjerovatnije ostaje onaj njihov pravac koji nije dobar, a to je da njih dvoje sami, u okviru svojih političkih partija pokušaju sastaviti neki tim koji neće biti kompletan. Cijelo vrijeme sam ja upozoravao da imenovanje Vlade Federacije BiH na taj način neće biti po Ustavu, neće imati saglasnost mene kao člana Bošnjaka”, kaže Lendo.

Lendo kaže da im nije upućivao poziv za sastanak jer se podrazumijeva da rukovodstvo Federacije BiH treba da sjedne i dogovori se.

Još jednom, rekao je kako se stvara atmosfera da on “nešto” blokira, a da on uopšte nije ni imao priliku da do sada nešto blokira.

“Ja nisam predstavnik u ovom dijelu SDA, ja predstavljam Bošnjake ispred SDA i u tom dijelu zaista želim da što je moguće prije sjednemo i imenujemo Vladu FBiH kako se ne bi i dalje vodila ta neka debata kako ja nešto blokiram. Ja dosad nisam uopšte prilike da blokiram, da dam saglasnost, da kažem ovaj ministar je dobar, ovaj nije itd. Ja sam rekao, i ministri iz SDA koji budu predloženi, ja neću za sve potpisani, za one ministre koji ne budu odgovarali svojim stručnim, moralni kvalitetima itd”, kaže Lendo.

Tvrdi da Bradara i Stojanović, u okviru svojih političkih partija, ignorišu njega kao Bošnjaka.

“HDZ i SDP, jednostavno ignorišu SDA, odnosno mene kao predstavnika Bošnjaka da sjednemo zajedno. S druge strane, pokušava se cijelo vrijeme građanima i javnosti FBiH objasniti kako ja nešto blokiram i neću. Ja bih sutra da sjednemo, odredimo ko je premijer, ko su članovi Vlade, potpisao i da zaista u interesu građana Federacije dobijemo novu Vladu FBiH”, ističe Lendo.

Na pitanje hoće li dati podršku Nerminu Nikšiću ukoliko bude prijedlog za premijera, Lendo odgovara:

“Ni Nerminu Nikšiću ni nikome od članova Vlade koji budu predloženi, ako ja budem dobio, ne znam hoće li dostaviti neki papir do šestog aprila. Vjerovatno će do šestog aprila dostaviti neki papir, ali ja zaista ne želim dati potpis u nečemu u čemu nisam učestvovao i da potpišem za Vladu Federacije koja će sutra raditi dobro ili neće. Onda bih ja kršio Ustav, zakon, ne bih bio predstavnik Bošnjaka i onih ljudi koji su izabrali mene da ih predstavljam. Ne dolazi u obzir da potpišem nešto u čemu neću učestvovati”, poručuje.

Navodi kako SDA nije uopšte određivala koliko ministarskih mjesta želi u Vladi Federacije.

Izvor: klix.ba