Home » Ademović zakazuje hitnu sjednicu Doma naroda u petak, cilj usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca

Ademović zakazuje hitnu sjednicu Doma naroda u petak, cilj usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca

Slijedom izjašnjavanja delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na prethodnoj sjednici, predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović poduzeo je niz aktivnosti u cilju postizanja saglasnosti članova Kolegija Doma naroda PSBiH kako bi se usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja teroritističkih aktivnosti.

Ovo je ključni zakon kako bi se spriječio negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) čija delegacija boravi u Bosni i Hercegovini od 12. 2. 2024. godine i ocjenjuje napredak Bosne i Hercegovine u oblasti sprečavanja pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti.

U slučaju neusvajanja ovog zakona, te samim tim i negativnog izvještaja, Bosna i Hercegovina bi se mogla naći na „sivoj listi“ MONEYVAL-a što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme privredi, finansijskim institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

– U namjeri da se usvoji spomenuti zakon u neophodnom roku, predsjedavajući Ademović će zakazati hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH za 16. 2. 2024 god. u 10.30 sati kako bi Zakon, ukoliko bude usvojen, mogao stupiti na snagu prije nego što eskperti MONEYVAL-a okončaju svoju posjetu Bosni i Hercegovini. Sjednica će biti zakazana u skladu sa Poslovnikom Doma naroda PSBiH, a na zahtjev šest delegata Doma naroda PSBiH – navodi se u saopćenju iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemala Ademovića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.