Home » Adnan Terzić za Avaz.ba: Moguća šteta na autoputu 500.000 KM

Adnan Terzić za Avaz.ba: Moguća šteta na autoputu 500.000 KM

V.d. direktora Autocesta FBiH Adnan Terzić za Avaz.ba rekao je da je trenutno utvrđena šteta na autoputu 100.000 KM, a moguće je da bude i do 500.000 KM.

Prije nekoliko dana u mjestu Tičići, na regionalnoj saobraćajnici Kakanj – Zenica, prelila se voda zbog čega su bili zatvoreni regionalni put A1 kao i autoput prema Zenici.

Do prelijevanja vode na saobraćajnicu u mjestu Tičići došlo je zbog toga što su padavine natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.

Usljed toga je voda prodrla u tunel koji je u izgradnji za protok Ribnice i na izlazu iz tunela se prelila preko regionalne saobraćajnice.

Terzić je za naš portal rekao da će se ukupna šteta utvrditi kada padne nivo vode i prestane curenje.

– Šteta na samom autoputu je 100.000 KM. No, kad stane doticaj vode morat ćemo vidjeti imamo li oštećenja koja je voda napravila ispod propusta. U tom slučaju, šteta ne bi bil manja od 500.000 KM. Na vrhu tunela rudnik je nabavio pumpe i ispumpava se voda koja treba da padne ispod nivoa ulaza u tunel – rekao je Terzić.

Kako je istaknuo, prvo se mora riješiti uzrok.

– Uzrok se mora riješiti, a uzrok je akumulacija koja je iznad tunela. Trenutno se radi na ispumpavanju te vode, stigle su i specijalne pumpe. Očekujemo u sljedećih par dana da se nivo vode spusti ispod ulaza u tunel – kazao je Terzić..

Avaz.ba