Home » AFP: BiH je na ivici humanitarne krize

AFP: BiH je na ivici humanitarne krize

Bosna i Hercegovina, kao jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, nije dovoljno pripremljena za priliv sve većeg broja migranata. Ljudi na terenu upozoravaju da se BiH nalazi na ivici humanitarne krize, piše AFP.

BiH se ne može boriti sa ovim problemom jer trenutno nema novca niti potrebnu infrastrukturu. Također, institucije u BiH su iznimno slabe i podijeljene su unutrašnjim granicama.

„Sve je ovo veoma isrpljujuće. Učinit ćemo sve što možemo, ali i mi smo limitirani“, izjavio je zvaničnik Crvenog križa Selam Midžić.

Tokom 2018. godine u BiH je ušlo 5.100 migranata. Prema podacima državnih insitucija sa granice sa Srbijom i Crnom Gorom vraćeno je 3.300 migranata.

Kako bi se BiH mogla izboriti sa migrantskom krizom ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zatražio je milion eura od Evropske banke za razvoj.

No, humanitarni radnici na terenu upozoravaju da bi novac iz Evropske unije mogao stići prekasno.

„Država jednostavno više ne može čekati i mora se uključiti. Mora se na organiziran način pristupiti ovom problemu“, upozorio je  Midžić.

Stotine volontera u proteklim je mjesecima pomagalo migrantima na području Krajine. Donedavno su pripremali oko 200 obroka dnevno, a danas pripremaju čak 550, što je značajno povećanje.

„Humanitarna situacija se pogoršava iz dana u dan“, upozorio je Peter Van Der Auweraert, šef misije za BiH Međunarodne organizacije za migracije.

 

Fokus.ba