Home » Akcijom “I krv svoju za Bosnu moju” počelo obilježavanje Dana nezavisnosti u BPK

Akcijom “I krv svoju za Bosnu moju” počelo obilježavanje Dana nezavisnosti u BPK

Akcijom dobrovoljnog darivanja krvi, danas je počelo obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde. Akciju simboličnog naziva “I krv svoju za Bosnu moju” organizirala je Mreža mladih Muftijstva goraždanskog u saradnji sa Zavodom za trasnfuzijsku medicinu Federacije BiH.

– Akcija traje od deset sati i zadovoljni smo odzivom naših građana, a vjerujemo da će do 16 sati biti još mnogo onih koji će pokazati svoju humanost. Uz ovu akciju vodimo se Kur’anskim ajetom koji glasi ‘Ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, kao da je svim ljudima život sačuvao’ – kazala je članica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog Sumeja Duhović.

Ona je naglasila da će pored ove akcije, članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti BiH dati i učenjem hatma dove šehidima koji su izgubili živote tokom agresije na BiH.

Jedan od najznačajnijih datuma u historiji ove zemlje u BPK Goražde bit će obilježen i nizom drugih događaja, a danas se održava i rukometni turnir za veterane “U čast Dana nezavisnosti“ uz učešće veterana Goražda, Sarajeva i Maglaja.

Istim povodom sutra će biti održan 4. Međunarodni rukometni turnir, a tradicionalno i ove godine planirano je takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola u likovnim i literalnim radovima.

U gradskoj galeriji Goražde bit će upriličena izložba likovnih dijela “Motivi Goražda i rijeke Drine“ dok će BZK “Preporod” organizirati javnu tribinu uz promociju knjige prof.dr Šaćira Filandre.

Uz ovaj datum bit će odata i počast poginulim braniocima polaganjem cvijeća na spomen obilježja u svim lokalnim zajednicama na području kantona, a centralni događaj bit će svečana akademija koja će se održati na dan praznika.