Home » Aktivirano klizište u Zenici, jedna porodica iselila iz kuće

Aktivirano klizište u Zenici, jedna porodica iselila iz kuće

U zeničkom naselju Rujev Do u poslijepodnevnim satima došlo je do aktiviranja klizišta, a jedna porodica iselila je iz svoje kuće zbog straha od obrušavanja zemlje. Iz Operativnog centra Civilne zaštite Grada Zenica su nam kazali da su dojavu o klizištu dobili jučer te da je informacija proslijeđena komunalnoj službi koja je izašla na teren.

Inače, klizište Rujev do se nalazi nekoliko stotina metara i sa druge strane korita Kočeve u odnosu na poznato klizište Velika Broda, koje je prije nekoliko godina odnijelo više ljudskih života i pričinilo značajnu materijalnu štetu.

Prema riječima mještana, lagano pomjeranje tla primijećeno je jučer, a danas oko 12 sati došlo je do većeg pokretanja zemlje koja je završila u koritu rijeke Kočeve. Kazali su i da su jučer došle radne mašine, ali da su veoma brzo i otišle s lokacije te da je jedna porodica, čija se kuća nalazi u podnožju brda, iselila.

  Udruženje „DLAN“ Zenica organizovalo Dane otvorenih vrata (FOTO)

Klizište je još uvijek aktivno, iz minute u minutu veća količina zemlje se obrušava u rijeku Kočevu, čije je korito već do pola zatvoreno, a u slučaju većeg odrona došlo bi do stvaranja brane, izlijevanja vode i stvaranja poplave na ovom lokalitetu.

Zenicablog.com/klix.ba