Home » Aktivnosti Uprave policije MUP-a ZDK na obezbjeđenju sigurnog ambijenta za održavanje izbora

Aktivnosti Uprave policije MUP-a ZDK na obezbjeđenju sigurnog ambijenta za održavanje izbora

Sastanak Štaba akcije “Izbori 2022”, čiji je osnovni zadatak planiranje, koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti, koje se poduzimaju u okviru obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona održan je u Upravi policije MUP -a Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

U kontekstu održavanja sigurnog ambijenta, na područjima gradova i naseljenih mjesta Zeničko-dobojskog kantona, kroz pojačano prisustvo policijskih službenika na terenu, te poduzimanjem planiranih mjera, obezbjeđivano je i održavano povoljno stanje javnog reda i mira, omogućeno neometano odvijanje saobraćaja, bezbjedno kretanje građana i održavanje predizbornih skupova i manifestacija.

U saopćenju se navodi da je  pojačan  i policijski nadzor nad određenim kategorijama lica, prvenstveno lica sklonih vršenju krivičnih djela, prekršaja, narušavanju javnog reda i mira, asocijalnih lica, maloljetnih delinkvenata.

Imajući u vidu značaj predizbornih aktivnosti, kao i velikog broja javnih skupova i tribina koji su u proteklom periodu organizovani i održani na području kantona, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je prilikom poduzimanja aktivnosti na obezbjeđenju istih, vanredno angažovala veliki broj policijskih službenika, te angažovala sva raspoloživa materijalno tehnička sredstva i opremu.

Na dan održavanja izbora će takođe biti angažovane sve raspoložive policijske snage Uprave policije kao i materijalno tehnička sredstva i oprema.

Na dan izbora poduzimat će se posebne mjere fizičkog, operativnog, saobraćajnog i KDZ obezbjeđenja, kao i druge planirane mjere i zadaci Uprave policije i njenih organizacionih jedinica, koje su definisane na osnovu izvršene bezbjednosne procjene. Službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ će izvršiti kontradiverzioni pregled prostorija svih glasačkih mjesta. Svako biračko mjesto će biti obezbjeđeno mjerama fizičkog obezbjeđenja a svaki transport izbornog materijala će biti pod policijskom pratnjom, saopćeno je.