Home » Alić: Dogovor o raspodjeli resora u HNŽ-u je postignut, problem su imena ministara

Alić: Dogovor o raspodjeli resora u HNŽ-u je postignut, problem su imena ministara

Nakon gotovo godinu dana od održanih izbora Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) danas je trebala dobiti novu županijsku vladu, ali je sjednica županijske skupštine, na kojoj je vlada trebala biti imenovana, u posljednji tren otkazana.

Kako su priopćile dvije od tri članice najavljene vladajuće većine, SDP BiH i HDZ BiH, dogovor je propao zbog inzistiranja SDA da u novu vladu uđe Narodni europski savez (NES) BiH.

S druge strane, u SDA kažu kako je NES otpočetka dio ove priče te da je problem što SDP BiH ne prihvaća pojedine kandidate za ministarska mjesta.

– Mi smo s NES-om otpočetka imali dogovor da idemo u ovaj proces. Naravno, oko kadrovskih pitanja uvijek postoji razlika u stavovima. (…) Mi smo imali dogovor da zakažemo sjednicu Skupštine i da ljude koji bi trebali biti ministri ne izlažemo javnosti, dok ih ne dovedemo pred samo izglasavanje. U tom nekom usuglašavanju došlo je do problema, jer je SDP-u neprihvatljiv određen pristup koji smo mi imali – kazao je u izjavi za Fenu potpredsjednik Skupštine HNŽ-a Džafer Alić (SDA).

Alić je pojasnio kako je raspodjela resora između tri stranke dogovorena, odnosno da su problem „određena kadrovska rješenja“.

– Ja sam uvijek optimist. Optimističan sam da ćemo mi ovaj proces završiti, možda sam bio previše optimističan za rok u kojem ćemo to uraditi. Smatram da je ovo bio krajnji rok, ali i dalje mislim da smo razumni i da možemo ovaj proces završiti brzo – dodao je Alić.

U Skupštini HNŽ-a sjedi 30 zastupnika, a za potvrđivanje nove županijske vlade potrebna je dvotrećinska podrška, odnosno 20 glasova.

Pojedinačno najjača stranka je HDZ BiH s 11 zastupnika, SDA ima sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Tags