Home » Almir Bašović dobitnik nagrade “Kočićevo pero” za knjigu “Četiri i po drame”

Almir Bašović dobitnik nagrade “Kočićevo pero” za knjigu “Četiri i po drame”

Ovogodišnja nagrada “Kočićevo pero” za proljeće i ljeto dodijeljena je književniku Almiru Bašoviću za knjigu “Četiri i po drame”, saopćeno je iz Zadužbine Petar Kočić Banjaluka-Beograd.

Zadužbina Petar Kočić Banjaluka-Beograd dodjeljuje nagradu “Kočićevo pero” za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti misli i riječi velikog srpskog književnika Petra Kočića.

Nagradu za knjigu “Četiri i po drame”, u izdanju izdavačke kuće “Konektum” iz Sarajeva, dodijelio je žiri koji su činili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković. Predsjednik žirija Vukolić rekao je da je u ovoj knjizi sakupljen dramski opus pisca, dramaturga, teoretičara i esejiste Bašovića.

– Knjigu otvaraju”Priviđenja iz srebrenog vijeka”, Bašovićev nagrađivani te po regionalnim i evropskim teatrima izvođeni komad, čija je radnja osmišljena kao bolna potraga za nestalim mužem i sinom- navodi Vukolić.

Kako je naglasio, Bašović je jedan od malobrojnih ovdašnjih pisaca koji posjeduju ne samo onu moralnu odgovornost prema najdubljim društvenim traumama poniklim na tlu košmarne historije balkanskih naroda, nego i onu čisto umjetničku.

– O tome svjedoči i njegova potreba da u svojim dramama stalno uspostavlja kontakt sa velikim tradicijama evropske drame i pozorišta- rekao je Vukolić.

U saopćenju se navodi da je, zahvaljujući pronicljivosti i spisateljskom zanatu te sposobnosti da izbjegne zamke, banalnost i pronađe uvijek nove puteve, Bašović na najljepši način potvrdio svoj ugled u književnosti i time zaslužio ovogodišnje Kočićevo pero za proljeće i ljeto 2020.

Nagrada “Kočićevo pero” za proljeće i ljeto biće svečano uručena početkom avgusta u Muzeju književnosti u Sarajevu.