Home » Ambasada SAD: Separatistička Dodikova retorika i njegove prijetnje otcjepljenjem su opasne

Ambasada SAD: Separatistička Dodikova retorika i njegove prijetnje otcjepljenjem su opasne

Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne, a njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive, navela je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu u objavi na platformi X.

Poručuju da su Dodikova retorika i postupci doveli u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju.

Iz ambasade su naglasili da je Ustav BiH kristalno jasan te da entitet nema ustavne ovlasti da se odvoji od BiH.

– Sjedinjene Američke Države su bile jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, te da ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Američke Države će nastaviti pozivati na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije i pokušati destabilizirati zemlju i regiju – poručuju iz američe ambasade.

Podvlače kako su stavovi Sjedinjenih Država o državnosti BiH kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih dobro poznati, ali šovinistički stavovi i izjave predsjednika entiteta RS o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju.

– BiH je multietnička država u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – i Ostali. Svi su oni Evropljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narode Bosne i Hercegovine – sve njih – navodi se u objavi.