Home » Ambasada SAD u BiH – Heroina mjeseca prof. dr. Aida Ramić Čatak

Ambasada SAD u BiH – Heroina mjeseca prof. dr. Aida Ramić Čatak

Pomoćnica direktora za medicinske poslove, voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i federalna koordinatorica za kontrolu duhana pri Federalnom ministarstvu zdravstva prof. dr. Aida Ramić Čatak, dr. med., proglašena je heroinom mjeseca Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

– Izuzetna nam je čast bila dodijeliti dr. Aidi Ramić Čatak titulu bh. heroine za njeno dvadesetogodišnje nesebično zalaganje i rad u javnom zdravstvu u Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti kontrole duhana. Njeni  napori doveli su do zakona koji će ograničiti pušenje na javnim mjestima i u blizini djece. Njen rad i zalaganje zasigurno će unaprijediti respiratorno zdravlje svih u BiH – obrazložili su iz Ambasade SAD u BiH, na svom Facebooku.

Prof. dr. Ramić Čatak je izjavila da osjeća veliki ponos i zahvalnost što je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini prepoznala njen rad u oblasti zaštite zdravlja stanovništva od posljedica duhanskog dima.

– Više od 20 godina aktivno radim u kontroli duhana, segmentu javnog zdravstva koii je multidimenzionalan, često relativiziran i zbog više različitih utjecaja ne uvijek visoko prioritiziran u zajednici. Imala sam privilegiju proširiti znanje i iskustvo u kontroli duhana kroz suradnju sa respektabilnim međunarodnim organizacijama i stručnjacima iz te oblasti, što mi je bio pokretač za rad na sebi koji i danas traje. Kroz rad u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, edukaciju studenata, informiranju građana i javnosti i danas se trudim da sve naučeno pretočim u aktivnost koja može značiti neku promjenu i dati korist za zdravlje pojedinca ili zajednice – rekla je prof. dr. Ramić Čatak.

Dodala je da svako priznanja sa sobom nose privilegiju, obavezu i odgovornost da svojim znanjem, ponašanjem te profesionalnim i ljudskim kredibilitetom opravdamo povjerenje i čast koju nam ukažu drugi.

– Svjesna sam da ima još mnogo kolegica i kolega čija postignuća nisu ništa manje značajna. Iskreno želim da svako od nas dobije priznanje za svoj rad, da se unutar zdravstvenog sektora što više podržavamo i jedni drugima dajemo šanse za priznanja i pohvale – istaknula je prof. dr. Ramić Čatak, saopćeno je iz  saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.