Home » Ambasador BiH u Njemačkoj posjetio Zenicu

Ambasador BiH u Njemačkoj posjetio Zenicu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj nj. e. Željko Janjetović, u okviru svoje posjete gradu Zenica sastao se u gradskoj upravi s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

Ovom prilikom gradonačelnik Kasumović upoznao je ambasadora o aktuelnoj situaciji u Gradu Zenica i posebno naglasio važnost dva projekta čijom implementacijom će biti unaprijeđeni uslovi života građana Zenice. Radi se o projektu zagrijavanja grada u koji Grad Zenica ulazi sa ArcelorMittalom i firmom iz Finske na bazi formiranja joint – venture kompanije koja će umjesto dosadašnjeg korištenja uglja i zemnog plina, zagrijavanje grada riješiti na ekološki prihvatljiv način.
Projekt Plava voda je međukantonalni projekt u koji je uključen i Grad Zenica a podrazumijeva dugoročno kvalitetno vodosnabdijevanje i obezbjeđivanje pitke vode.

Gradonačelnik je napomenuo da u okviru programa “Njemačka finansijska saradnja sa Bosnom i Hercegovinom” postoji projekt “Sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici” koji na higijenski prihvatljiv način rješava odvodnju otpadnih voda.
Ambasador Janjetović posebno je bio zainteresovan za stanje u oblasti privrede i postojanje novih projekata te naglasio značaj saradnje sa lokalnim zajednicama i gradovima prilikom predstavljanja naše zemlje u inostranstvu.

Ambasador je čestitao gradonačelniku na dosad postignutom uspjehu i naporima koje ulaže da doprinese modernizaciji grada.

Nakon sastanka u gradskoj upravi ambasador Janjetović i gradonačelnik Kasumović otvorili su kancelariju Udruženja nacionalnih manjina u ul. Muhameda Seida Serdarevića na broju 2.

PRESS SLUŽBA GRADA