Home » Ambasador Japana posjetio Kakanj: Svečano pušten u funkciju ultrazvučni aparat kojeg je Vlada Japana donirala Domu zdravlja

Ambasador Japana posjetio Kakanj: Svečano pušten u funkciju ultrazvučni aparat kojeg je Vlada Japana donirala Domu zdravlja

Njegova ekselencija, ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa, danas je posjetio Kakanj. Povod za posjetu je svečanost zvaničnog puštanja u funkciju ultrazvučnog aparata kojeg je Vlada Japana donirala Domu zdravlja Kakanj. Za ambasadora Ogawu upriličen je prijem u uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre kojem su, uz načelnika kao domaćina, prisustvovali i premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević, ministar zdravstva ZDK Dragoljub Brenjo, ministar za pravosuđe i upravu ZDK Mirnes Bašić i predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj Slaven Katičić.

Svome uvaženom gostu načelnik Nermin Mandra je predstavio Kakanj, te je uputio izraze zahvalnosti za donaciju ultrazvučnog aparata, a nakon toga se razgovaralo o aktivnostima koje realizira Vlada Japana na planu svesrdne pomoći Bosni i Hercegovini.

U znak zahvalnosti za posjetu, načelnik Mandra je uvaženom gostu uručio prigodan dar – minijaturnu repliku Zgošćanskog obeliska, jednog od najznačajnijih obilježja bosanske srednjovjekovne države, koji je lociran krajem 19.vijeka na području Kaknja i koji se više od 100 godina, nakon prebacivanja iz Kaknja, čuva u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu, dok se u gradskoj jezgri Kaknja, ispred pošte, nalazi replika ovog obeliska.

Nakon prijema, domaćin i gosti su pješke prošli kroz gradsku jezgru Kaknja do Doma zdravlja. Nakon prigodnih obraćanja u sali Doma zdravlja Kakanj, ambasador Ogawa  i direktor Doma zdravlja Mirsad Tursum su otkrili ploču na kojoj je zabilježen humani gest Vlade Japana, a potom je zvanično u funkciju pušten ultrazvučni aparat. Novi ultrazvučni aparat čija je vrijednost oko 50.000 KM smješten je u novoopremljenom ultrazvučnom kabinetu Doma zdravlja. Zahvaljujući donaciji Vlade Japana, građani Kaknja od sada će znatno lakše ostvarivati svoje pravo na zdravstvenu zaštitu jer će se sa postojećim i novim ultrazvučnim aparatom znatno skratiti vrijeme provođenja ultrazvučne dijagnostike.

“Želim napomenuti da je Vladi Japana zdravstveni sektor jedan od prioritetnih sektora u koji ulaže u BiH, pored deminiranja, projekata vodosnabdijevanja i podrške osnovnom obrazovanju. Veliki broj građana Kaknja se bori sa različitim vidovima respiratornih oboljenja i za njih su ove dijagnostičke usluge neophodne. Ja se nadam da će u tom smislu ovaj aparat biti od koristi za unapređenje zdravstvenog stanja svih stanovnika općine Kakanj”, rekao je u obraćanju medijima ambasador Ogawa.

Na ovoj svečanosti, koja je uvrštena u zvanični program kojim se u Kaknju obilježava 25.novembar-Dan državnosti BiH, između ostalih, prisutnima se obratio i načelnik Općine Kakanj Nermin Manda.

“Vaša ekselencijo gospodine ambasadore, uvaženi direktore Doma zdravlja Kakanj, dragi gosti, cijenjeni sugrađani,

snaga države se, između ostalog, mjeri i kvalitetom usluga koje javne ustanove pružaju građanima. Tu snagu države građani najviše osjećaju na lokalnom nivou na kojem ostvaruju najveći dio svojih potreba. U domeni pružanja usluga građanima najvažnija je oblast zdravstva obzirom na činjenicu da je za čovjeka zdravlje na prvom mjestu.  U oblasti pružanja zdravstvenih usluga posebno važnu ulogu imaju lokalni domovi zdravlja kao zdravstvene ustanove sa kojima pacijenti uspostavljaju prve kontakte. Upravo prvi kontakt sa pacijentom i pravilno usmjerenje daljeg toka liječenja ima presudan značaj za ozdravljenje. Vlada Japana je cijenila tu činjenicu, a rezultat toga je svesrdna pomoć i kakanjskom domu zdravlja u obliku donacije ultrazvučnog aparata. Zahvaljujući ovoj donaciji mi ćemo biti u prilici da značajno unaprijedimo oblast zaštite čovjekovog zdravlja, a kroz tu aktivnost građani Kaknja će direktno osjetiti da svakodnevno jača i naša lokalna zajednica i općenito naša država Bosna i Hercegovina.

Za ovu veliku i svesrdnu pomoć, riječi neizmjerne zahvalnosti upućujemo Vladi i narodu Japana sa porukom da će uvijek u srcima i svakodnevnim promišljanjima građana Kaknja oni imati posebno mjesto i da će se uvijek spominjati u kontekstu lijepih prijateljskih emocija.

Pored radosti zbog ove vrijedne donacije i radosti zbog činjenice da u narodu Japanu imamo velike prijatelje, posebnu radost osjećamo i zbog prisustva ambasadora Japana danas u našem gradu. Posao i protokolarne dužnosti svih ambasadora u najvećoj mjeri su razumljivo vezane za glavni grad. Međutim, nas posebno raduju posjete poput današnje posjete ambasadora Japana. Ovu posjetu doživljavamo kao izraz velikog prijateljstva i želje za kontaktom i dijalogom sa ljudima koji žive u malim sredinama i lokalnim zajednicama. Zbog toga smo današnju posjetu ambasadora Japana i primopredaju vrijedne donacije uvrstili u zvanični program kojim u Kaknju obilježavamo 25.novembar-Dan državnosti BiH.

Zato ambasadoru Japana zahvaljujemo i za donaciju i za posjetu, sa željom da iz Kaknja ponese najljepše dojmove i utiske. Sa porukom da današnji humani i prijateljski gest Vlade Japana svima nama treba biti motivacija da još jače i odlučnije radimo na poboljšanju kvaliteta usluga koje se pružaju građanima, svim ljudima koji BiH nose u srcu čestitam predstojeći 25.novembar – Dan državnosti BiH”, rekao je u svom obraćanju načelnik Mandra.

PRESS OPĆINA KAKANJ