Home » Ambasadorica Lagerlof: Švedska snažno podržava BiH na putu integracije u EU

Ambasadorica Lagerlof: Švedska snažno podržava BiH na putu integracije u EU

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerlöf boravila je u prvoj radnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se sastala s premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Premijer Pivić je informirao švedsku ambasadoricu o stanju u kantonu, rekavši da je u fokusu Vlade koju predvodi odlučna borba protiv korupcije, s ciljem vraćanja povjerenja u javnu vlast. Naglasio je da Vlada radi na donošenju zakona i uspostavi registara koji će uveliko otkloniti rizike od koruptivnih radnji u svim oblastima, posebno u javnoj upravi.

Rekao je da je to industrijski kanton, sa razvijenom metalnom, drvnom i industrijom celuloze te prehrambenom industrijom, lider u peradarskoj i malinarskoj proizvodnji, kanton sa tri rudnika i jednom termoelektranom, zbog čega predstavlja kičmu privrede Federacije BiH.

U fokusu ulaganja su zelena energija i obnovljivi izvori te energetska efikasnost u javnim objektima i školskoj infrastrukturi.

Ambasadorica Lagerlöf je rekla da je Švedska jedan od najvećih bilateralnih donatora BiH te da su tzv. zelena tranzicija i reforma pravosuđa u vrhu prioriteta Vlade Švedske, a veliku pažnju posvećuje i pitanjima zdravlja i obrazovanja. Naglasila je da je prioritet Švedske, kao i mnogih drugih vlada, kontinuirana borba protiv korupcije, što podržava i u BiH.

Istakla je da Švedska podupire proces evropskih integracija te da je glavni cilj programa razvojne saradnje pomoć Bosni i Hercegovini na putu uključenja u Evropsku uniju, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.