Home » Američka ambasada: Ako BiH u martu ne napravi korak naprijed, krivac će biti Dodik

Američka ambasada: Ako BiH u martu ne napravi korak naprijed, krivac će biti Dodik

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH ocijenila je danas da je glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH Milorad Dodik i njegova destruktivna politika, upozorivši kako Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju dobronamjerni angažman s njegovim koalicijskim partnerima i ne odražavaju istinsku predanost EU.

Iz Ambasade navode kako Dodik tvrdi da je “spreman za EU”, ali da njegovo prihvatanje Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te njegovi napadi na institucije na državnom niovu neophodne za put BiH prema evroatlantskim integracijama, pobijaju tu njegovu tvrdnju.

Integracija BiH u evroatlantske institucije, kako podvlače, zahtijeva zajedničke napore svih političkih aktera. Umjesto da se uključi u pregovore u dobroj vjeri sa svojim koalicijskim partnerima u vlasti, Dodik nastavlja da praktikuje politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka.

-Uvjeti 1+3 koje je postavila Evropska unija jasni su i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje jasni su i jednostavni. Pitanje za Dodika je da li je spreman obaviti posao koji je neophodan za ispunjenje ovih uvjeta, posao koji je mogao i trebao biti završen prije nekoliko mjeseci. Do sada je odgovor ‘ne’ – navode iz američke ambasade u objavi na platformi X.

Ističu kako Dodik sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, “ali ako BiH u martu ne napravi još jedan korak naprijed, jasno je čija će biti krivica – Dodikova”.