Home » Amerika namjerava poslati raketne odbrambene sisteme Patriot Ukrajini

Amerika namjerava poslati raketne odbrambene sisteme Patriot Ukrajini

Sjedinjene Države finaliziraju planove za slanje raketnog odbrambenog sistema Patriot u Ukrajinu, odluka koja bi mogla biti objavljena već ove sedmice, izjavila su u utorak tri američka zvaničnika Reutersu.

Ukrajina je od svojih zapadnih partnera zatražila protuzračnu odbranu, uključujući sisteme Patriot proizvedene u SAD, kako bi se zaštitila od teškog ruskog raketnog bombardovanja, uključujući i energetsku infrastrukturu.

Zemaljski sistemi protuzračne odbrane kao što je Patriot kompanije Raytheon Technology Corp su napravljeni da presreću dolazeće rakete.

Dvojica zvaničnika, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da bi odluka mogla biti donesena već u četvrtak, ali da se čeka zvanično odobrenje američkog ministra odbrane Lloyda Austina i predsjednika Joea Bidena.

Jedan od zvaničnika rekao je da će ukrajinske snage vjerovatno biti obučene za sistem proturaketne odbrane u Njemačkoj prije nego što oprema Patriot bude poslata u Ukrajinu.

Nije odmah bilo jasno koja će verzija raketnog odbrambenog sistema Patriot biti dostavljena Ukrajini niti koliko jedinica će biti poslano.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne daje raketnu odbranu Patriot, a Moskva će vjerovatno vidjeti odbrambenu podršku kao eskalaciju.