Home » Apelanti ispred Vlade ZDK: Tražimo hitnu isplatu sredstava po presudama

Apelanti ispred Vlade ZDK: Tražimo hitnu isplatu sredstava po presudama

Grupa apelanata po tužbi u Strazburu, kojom je naložena isplata po tužbama za nepoštivanje kolektivnih ugovora za ukupno 166 apelanata, bivših i sadašnjih uposlenika kantonalnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), okupila se danas pred sjedištem ovog kantona.

Zatražili su hitnu isplatu sredstava po presudama na koje neki čekaju i 15 godina.

Predstavnike nezadovoljnih apelanata primio je ministar finansija koji će im na sastanku, koji je u toku, predstaviti buduće aktivnosti Kantonalne vlade o rješavanju ovih i drugih pravosnažnih presuda za tri hiljade dvjesto tužilaca iz Zeničko-dobojskog kantona.

Njima je po pravosnažnim presudama, ZDK dužan isplatiti 155 miliona KM. Tu su i zatezne kamate koje su dostigle visinu osnovice.

Hajrudin Alić, penzionisani uposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, kaže da je Sud u Strazburu obavijestio Vladu ZDK o iznosu tih sredstava još u jesen prošle godine.

“Taj iznos sredstava je u pfening planiran u budžetu za ovu godinu. Kompletna procedura je provedena i sredstva su trebala biti na računu nas aplikanata do 15. maja”, rekao je Alić.

Ranije je iz Vlade ZDK saopćeno da je usvojen akcioni plan za isplatu po pravosnažnim presudama koji je, kako tvrde, jedino moguće rješenje trenutne situacije.

“Donijeli smo akcioni plan na 22 godine, što znači da bi ZDK u naredne 22 godine isplaćivao godišnje po 13 miliona KM na ime ovih izvršnih sudskih presuda”, rekao je Josip Lovrić, ministar finansija ZDK.

Zenit.ba