Home » Arnautović za poništenje izbora u Travniku, Rogić za dodjelu mandata HDZ-ovom kandidatu

Arnautović za poništenje izbora u Travniku, Rogić za dodjelu mandata HDZ-ovom kandidatu

Kako će biti izvršen izbor načelnika Općine Travnik, s obzirom na to da je 15. novembra , u toku izbornog procesa preminuo Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika Općine Travnik, a koji je prema preliminarnim rezultatima CIK-a do sada osvojio više od 10.000 glasova što je i najveći broj osvojenih glasova od svih pet kandidata za načelnika, u konačnici će najvjerovatnije odlučiti Apelacioni odjel Suda BiH.

Ovaj zaključak nameće se nakon današnje burne sjednice CIK-a na kojoj se raspravljalo o ovom pitanju. Iako je iz diskusije članova CIK-a bilo jasno da su o ovom pitanju razgovarali i ranije na Kolegiju, te da su konsultirali i OSCE/ODIHR u vezi s ovim pitanjem, kao i analizirali prakse drugih zemalja u ovakvim slučajevima, raspravu o ovom pitanju u okviru tačke “ostalo” inicirao je Vlado Rogić, član Komisije.

U raspravi je Rogić prvo zastupao stav da po Izbornom zakonu nema smetnji da CIK odmah utvrdi i potvrdi izborne rezultate za Općinu Travnik, te da on smatra da se iz Izbornog zakona „može izvesti zaključak da se drugom kandidatu s najvećim brojem glasova može dodijeliti mandat.“

U slučaju dosadašnjih rezultata izbora u Travniku , drugoplasirani kandidat je Goran Pejaković, kandidat HDZBiH i prema Rogićevom mišljenju njemu bi trebao biti dodijeljen mandat, a ukoliko neko nije zadovoljan takvom odlukom, smatra Rogić, trebao bi se žaliti Apelacionom odjelu Suda BiH, koji će ocjenio je Rogić svojom odlukom pokazati je li CIK donio zakonito rješenje.

Također, Rogić je kazao da na ovaj način ne želi podržati izbor kandidata ni HDZ-a, ni bilo koje druge partije, nego prema njegovim riječima želi da CIK što prije riješi problem izbora načelnika Travnika.

Međutim, kada je Rogić trebao formulirati ovaj svoj prijedlog u zaključak, on ga je izbjegao precizirati kao u diskusiji, pa se tako pred članovima CIK-a o kojem su u konačnici glasali našao Rogićev zaključak pod nazivom: “Prijedlog zaključka o donošenju posebne odluke o izboru načelnika Općine Travnik i dodjele mandata načelniku Općine Travnik.”

Za ovaj zaključak glasao je samo Rogić, dok su preostalih šest članova bili protiv, a većina njih se prije glasanja izjasnila da im ovakva formulacija nije najjasnija.

U diskusiji o ovom prijedlogu Željko Bakalar, predsjednik CIK-a podsjetio je da je stav Komisije da za ovaj problem treba što prije naći rješenje, ali da je on stava da prvo treba utvrditi rezultate, nakon čega će uslijediti period za žalbe , pa da se CIK nakon toga očituje na koji način će riješiti problem.

Na sjednici je spomenuto da je pred CIK stigao i zahtjev člana CIK-a Suada Arnautovića da se izbori u Travniku ponište ili ponove, a zahtjev za poništenje izbora u Travniku uputila je i SDA stranka koja je kandidovala preminulog Mirsada Pecu.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a detaljno je obrazložila zbog čega nema zakonske mogućnosti da se izbori u Travniku ponište. Naime, ona je pojasnila da se izbori mogu poništiti samo u slučaju da se u nekoj izbornoj jedinici ili na nekom biračkom mjestu desila određena nepravilnost.

– Iz ovoga što dobijamo ne vidimo takve činjenice, a činjenica smrti je fakt, jedno stanje koje se desilo i to nije nepravilnost. Građani su pola dana glasali za kandidata koji je bio živ, izborni proces je neprekinut. Mi sad utvrđujemo rezultate i o tim rezultatima smo obavezni da obavijestimo javnost. Svaki dan informišemo birače o broju glasova. Naš posao je da kad sve završimo da donesemo odluku, u obavezi smo, mi ne možemo prekrajati volju birača. Ako nije bilo nepravilnosti ne možemo poništiti volju birača – kazala je Hadžiabdić.

Ona je dodala da je pitanje šta će se desiti od utvrđivanja do potvrđivanja izbornih rezultata u Travniku i da će ovaj proces zasigurno imati epilog na sudu.

Kazala je i da prema praksi evropskih zemalja u kojima je zabilježen slučaj poput ovog u Travniku kada je kandidat umro na izborni dan, da se u većini tih zemalja išlo u prijevremene izbore.

Stav da se nisu stekli uvjeti za poništavanje izbora u Travniku iznio je i Ahmet Šantić, član CIK-a, te je i on ocijenio da CIK treba prvo utvrditi i potvrditi izborne rezultate, pa tek onda rješavati problem izbora načelnika u Travniku.

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a, također je ocijenila da nema zakonskih uvjeta za poništenje izbora u Travniku, te je kazala da će bilo kakvu odluku CIK donese nju najvjerovatnije preispitivati Apelacioni odjel Suda BiH, te će kako je kazala “CIK znati da li je na pravom putu”.

S obzirom na to da je Rogić danas potencirao i insistirao na glasanju o njegovom prijedlogu zaključka, iako je bilo jasno da će on biti odbijen i koji ponavljamo nije uopšte precizirao način izbora načelnika Travnika onako kako je on to iznio u diskusiji, bit će zanimljivo pratiti hoće li na to što je preostalih šest članova CIK-a odbilo njegov prijedlog uslijediti neka žalba i da li se iza svega možda krila neka pravna začkoljica.

Fokus.ba