Home » Austrija će na svaki način nastaviti sa snažnom podrškom evropskom putu BiH

Austrija će na svaki način nastaviti sa snažnom podrškom evropskom putu BiH

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Kemalom Ademovićem, razgovarala je danas u Sarajevu s delegacijom Saveznog vijeća Republike Austrije i Parlamentarne skupštine austrijske pokrajine Koruške, koju je predvodila predsjednica Saveznog vijeća Claudia Arpa.

Tokom razgovora u kome su u ime članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine učestvovali delegati u Domu naroda Sredoje Nović i Zdenko Ćosić te poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mia Karamehić – Abazović i Predrag Kožul, konstatovano je da su odnosi BiH i Republike Austrije na izuzetno visokom nivou, što za rezultat ima i veoma značajnu spoljnotrgovinsku razmjenu i ekonomsku saradnju dviju prijateljskih zemalja.

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH zahvalila je kolegama iz Austrije za snažnu podršku procesu evropskih integracijama naše zemlje, kao i odluku evropskih institucija da Bosni i Hercegovini bude dodijeljen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU). S tim u vezi, posebno je spomenuta uloga austrijskih parlamentaraca i ministra evropskih i inostranih poslova Austrije Alexandera Schallenberga.

Visoki gosti iz Austrije upoznati su i s aktuelnom političkom situacijom u BiH, posebno s naporima koje institucije BiH čine kako bi bio ubrzan evropski put, ispunjeni prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije i do kraja ove godine otvoreni pregovori za članstvo u EU.

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH ocijenili su da je usvajanjem paketa reformskih i evropskih zakona učinjen značajan napredak na evropskom putu BiH i izrazili uvjerenje da će takav trend biti nastavljen i u narednim mjesecima. Naglasili su značaj podrške Bosni i Hercegovini u svim institucijama EU i zamolili da prijateljska Austrija nastavi snažnu podršku evropskom putu BiH.

Ističući da sve značajne političke partije u austrijskom Parlamentu podržavaju članstvo BiH u EU, visoki gosti iz Saveznog vijeća Republike Austrije kazali su kako će na svaki način nastaviti sa snažnom podrškom evropskom putu BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima dodatnog unapređenja ekononomske saradnje, kao i saradnje u oblastima obrazovanja, naučno-tehnološke razmjene i kulture.

Naglašeno je da je Austrija jedan od najvećih investitora u našu zemlju, posebno u oblasti bankarstva, proizvodnog sektora i malih i srednjih preduzeća. Pozdravljena je i činjenica da BiH ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Austrijom te naglašena potreba za daljnjim unapređenjem ekonomske saradnje dviju zemalja. Ukazano je i na potrebu obnove sporazuma dviju zemalja u oblasti obrazovanja s ciljem da što veći broj studenata iz BiH dobije priliku da pod povoljnim uslovima studira u Austriji.

Istaknuti su i značaj bh. dijaspore u Austriji, kao i nastojanje da dijaspora bude značajnije uključena u razvoj odnosa dviju prijateljskih zemalja.

Bilo je riječi i o nastavku dobre međuparlamentarne saradnje. S tim u vezi, predsjednica Saveznog vijeća Republike Austrije uputila je poziv članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH da do kraja ove godine posjete Parlament Austrije, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.