Home » Austrija pokriva troškove registracije firmi

Austrija pokriva troškove registracije firmi

Kada se firma registruje u Austriji, od države dobije novac da pokrije sve troškove koje napravi, kao ulazni PDV.

Najava gračaničke kompanije Baupartner da će izgraditi 32 objekta u Austriji pokazala je koliko su strane investicije dobrodošle u Austriju i kako ozbiljna država vodi računa o ekonomiji. Naime, Baupartner je u Grazu osnovao firmu BS-Baupartner GmbH, koja će obavljati građevinske poslove u Austriji.

Porediti Austriju i Bosnu i Hercegovinu u pogledu lakoće registracije firme i pokretanja biznisa gotovo je kao porediti ih i u ekonomskom razvoju i životnom standardu koje nude.

Austrijski primjer

Kako je za Faktor izjavio vlasnik Baupartnera Eldin Hadžibegović, firmu u Grazu registrovao je za 15 dana.

– U BiH se ne priznaju troškovi koje firma napravi od svog osnivanja do dobijanja rješenja o PDV broju. U Austriji država pokrije sve troškove koje firma napravi, kao ulazni PDV. Kada smo kod notara pravili ugovor o osnivanju GmbH firme, odobreno je 7.700 eura za preduzeće ako ono napravi troškove koji će se računati kao porezni odbitak – naveo je Hadžibegović.

Naš sagovornik ističe da se na ovom primjeru može vidjeti kolika je razlika u lakoći registracije firme u Austriji u odnosu na BiH.

Govoreći o kaznama u Austriji, Hadžibegović je kazao da ako inspekcija otkrije da u firmi radi neko nacrno, kazna je 35.000 eura, zatvaranje firme i krivična prijava direktoru.

– U Austriji je bitno poštovati zakon i niko vas neće dirati – dodao je vlasnik Baupartnera.

Tekuće obaveze

Alisa Gekić iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara za Faktor kaže da privrednici na rješenje o PDV-u mogu čekati i više od mjesec.

– Od momenta prijave za dobijanje PDV broja, poduzetniku teku sve obaveze. U to spadaju prijava radnika, priprema djelatnosti, firma nešto mora i privređivati. Firma tada ima troškove koje država ne priznaje. Nažalost, ni programi podrške firmama nisu dovoljni za početak biznisa – spomenula je Gekić.

Šta otežava biznis

Alisa Gekić kaže da je LiNK predlagao izmjene zakona koje bi omogućile da preduzeće počinje s radom od podnošenja prijave nadležnom organu za početak obavljanja djelatnosti, a ne kao što je sada, od dana upisa u sudski registar.

– Firmi je potreban neki period da pripremi svoju djelatnost. S obzirom na to da firma sada počinje s radom od dana upisa u sudski registar, njoj odmah teku obaveze i troškovi. Sve ovo maksimalno otežava početak biznisa – dodaje Gekić.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)