Home » Autoceste FBiH bez konkursa zaposlile 30 novih radnika?!

Autoceste FBiH bez konkursa zaposlile 30 novih radnika?!

Javno je danas Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a upitao lidere SDA i HDZ Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića  zašto već godinu i po stoji izgradnja autoceste. U ovom trenutku stoji oko 500 miliona KM spremnih za investiranje, piše novinska agencija Patria.

Imaju zatvoren tender i treba samo da izaberu izvođača radova za dionicu od Počitelja do Međugorja. Sve to stoji jer se SDA i HDZ svađaju ko će biti koji direktor u JP Autoceste.

Dragan i Bakir su direktno odgovorni za ovo i ovo je udar na sve građane jer investiranje 500 miliona KM za FBiH znači hiljade radnih mjesta, rast GDP-a i na kraju krajeva bolje punjenje fondova – istakao je Nikšić.

Nejasno je zašto proteklih godinu dana nije započeta gradnja ni metra novog autoputa, a iz Autocesta nema logičnog objašnjenja. U ovom trenutku postoji najmanje 500 miliona KM spremnih za investiranje, ali su SDA i HDZ sve blokirali zbog borbe za podjelu direktorskih pozicija. Istovremeno dok JP “Autoceste FBiH” ne rade ništa na izgradnji autoputa u ovu firmu je za proteklih pet mjeseci zaposleno više od 30 novih radnika i to bez bilo kakvih konkursnih procedura.

– Ko su i šta rade ti ljudi, kada autoput očigledno ne grade? Kada bi umjesto zapošljavanja podobnih, svoju energiju usmjerili ka pokretanju javnih radova i investicijama, sigurno bi i fond PIO imao puno veće prihode – poručili su iz SDP-a.

Patria