Home » Avdić o štrajku zeničkih rudara: Moguć je i štrajk glađu, svi zajedno ćemo propasti ili opstati

Avdić o štrajku zeničkih rudara: Moguć je i štrajk glađu, svi zajedno ćemo propasti ili opstati

Proizvodnja u oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koja je obustavljena u petak zbog nesilaska rudara druge smjene u jame, još uvijek nije uspostavljena, a rudari su odlučni da će istrajati u radničkom neposluhu sve dok im se ne isplati plaća za prošli mjesec te naknada za topli obrok za januar – potvrdio je predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

Naime, zbog ponovne blokade računa od strane Gradske uprave Grada Zenica zbog oko 3.000.000 KM neplaćenih zateznih kamata za dug po osnovu komunalno-građevinskog zemljišta, za koji je isplaćena glavnica, nisu dobili plaću za februar te naknadu za topli obrok za januar.

Prema kolektivnom ugovoru, rudarima se plaća za prethodni mjesec treba isplatiti do 25. u mjesecu.

– Imali smo poziv direktora Rudnika, nije mu jasno što radnici ne rade! Pa nisu radnici roboti da mogu raditi bez ičega. Nisu se udostojili iz Uprave da dođu, da pitaju kako je nama. Rekao sam mu nek dođu i ubijede radnike ako mogu. Nemaju rudari platu 3.000 ili 4.000 KM, ne može im plata biti mjesec, imaju ljudi kredite – kazao je za Hayat.ba Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica Elvedin Avdić.

Dodaje da neće odustati od svojih zahtjeva, a zasad ostaje i odluka Sindikata i radnika da će u utorak, 28. marta u 10 sati istovremeno protestirati pred Gradskom upravom Grada Zenica i zgradom uprave preduzeća. Na protestima bi im se mogle pridružiti i kolege iz drugih rudnika iz koncerna Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

– Zasjedamo da vidimo hoćemo li i u štrajk glađu, ovo više ne može ovako. Niko se nije udostojio da nas obiđe. Rudarima je borba cijeli život, jer za mjesec ili dva ćemo opet imati probleme. Ovo je stvarno sramota i države. Radnici nam odlaze iz čitave BiH. Rudar ne gleda bogatstvo, nego skromnu platu i da mu je na vrijeme, da može časno i pošteno živjeti – ističe Avdić.

Radnici ovog rudnika, njih 913 sakupilo je 11.425 KM za pomoć narodu Turske i Sirije pogođenom zemljotresom.

– Čekamo i za ovu platu da još saberemo i predat ćemo novac ambasadama Turske i Sirije jer rudar zna šta je patnja i nesreća. Nama su svima računi došli, za struju, vodu… Doći će zatezne kamate. Iz godine u godinu se ne uplaćuju krediti na vrijeme koje smo digli i opet rudar plaća zatezne kamate. Ja sam ovdje 26 godina. Mene interesuje svaki invalid i penzioner, mi te ljude nećemo ostaviti, nikoga nećemo ostaviti na ulici, nek dokupe staž i usvoje zakon. Nekad je bilo da rudar sa 22 godine staža ide u penziju. Imamo podršku svih sedam rudnika u koncernu. Ili ćemo svi zajedno propast ili ćemo zajedno opstati – poručio je Avdić za Hayat.ba.