Home » Bašić: Ulazimo u neizvjesnu političku krizu, kod sastava nove Vlade ZDK grubo je prekršen zakon

Bašić: Ulazimo u neizvjesnu političku krizu, kod sastava nove Vlade ZDK grubo je prekršen zakon

Mirnes Bašić (SDA) zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, komentirajući novoizabranu Vladu ZDK, kazao je kako je očigledno da su kadrovi predloženi bez saglasnosti stranačkih baza. Kaže i da se radi o brutalnoj raspodjeli političkih pozicija pri čemu se krši zakon.

– Očigledno je da se nova skupštinska većina ne snalazi, ali da se sve pokušava završiti “preko koljena”, ne vodeći računa o poštivanju zakonskih procedura. Tome u prilog ide i sastav Vlade koju je predložila mandatarka Amra Mehmedić. Jer, do posljednjeg trenutka nismo bili načisto ko su budući ministri.

Turbulencija kod imanovanja DF-ovog kandidata

Očigledno je da su to kadrovska rješenja koja su predložena bez saglasnosti stranačkih baza. To potvrđuje i turbulencija oko imenovanja DF-ovog kandodata za ministra za boračka pitanja i SDP-ovog kandidata za ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koji su zamijenjeni preko noći. Jasno je da se ovdje ne radi ni o kakvoj programskoj koaliciji, nego o brutalnoj raspodjeli političkih pozicija, koja sudeći po svemu, nema podršku u stranačkim bazama – kaže za Faktor Bašić.

Naglašava da sve to govori o neozbiljnosti koalicije.

– Pravi problem je što većina ne poštuje zakone i Ustav i to se desilo sa obje tačke dnevog reda današnje sjednice Skupštine. Kod popunjavanja skupštinskih komisija nije ispoštovan Poslovnik o radu Skupštine ZDK, koji precizira da je kriterij za popunu komisija, broj osvojenih skupštinskih mandata.

SDA ima 11 zastupnika i pripada joj 33 posto pozicija u skupštinskim komisijama, ali je aktuelna koalicija većinu tih pozicija raspodjelila među koalicionim partnerima a ni to nije prošlo bez političkih turbulencija – govori Bašić i dodaje:

– Kod prijedloga sastava nove Vlade ZDK grubo je prekršen Zakon koji propisuje da Vladu čini sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina. Vladu buduće premijerke Mehmedić čine tri Hrvata, dva Srbina i šest ministara Bošnjaka. S tim da nije sigurno ni da su se svi ministri iz bošnjačke kvote izjasnili kao Bošnjaci.

Naglašava kako sve navedeno predstavlja grubo kršenje Zakona o Vladi.

Hoće da mijenjaju Zakon

– Nije mi jasno kako je Privremena komisija za izbor i imenovanja, koja je vrlo važan filter u ovoj proceduri, preuzela rizik da Odluka o imenovanju Vlade ZDK, kao i svaka naredna odluka koju donese Vlada, bude nezakonita i neustavna.

Još apsurdnije izgleda inicijativa zastupnika nove većine za izmjene Zakona o Vladi kojim će se mijenjati ili potpuno ukinuti odredba koja propisuje nacionalni omjer ministara u Vladi, jer su očito spremni učiniti sve kako bi mogli zadovoljiti ogromne apetite koalicionih partnera!?

Zbog toga sam siguran da Zeničko-dobojskom kantonu predstoji jedan turbulentan period i da ulazimo u jednu neizvjesnu političku krizu. Svakako, SDA će iskoristiti sve postojeće pravne mehanizme da provedene procedure vrate u okvire Ustava i zakona – poručio je Bašić.