Home » Bećirović i Girgin: Jačati ekonomske i političke veze BiH i Turske

Bećirović i Girgin: Jačati ekonomske i političke veze BiH i Turske

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Republike Turske Sadikom Babürom Girginom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je istakao da još traje brutalni udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i da je potrebno sankcioniranje pojedinaca iz bh. entiteta RS, koji i pored brojnih upozorenja ugrožavaju sigurnost i mir u Bosni i Hercegovini.

On je rekao da je Bosni i Hercegovini potrebna pomoć i podrška prijateljskih zemalja, prije svega onih koje su okupljene oko Upravnog odbora za provedbu mira u BiH, kako bi se osigurala stabilnost u našoj zemlji.

Bećirović je naglasio da neće odustati od zalaganja za ispunjenje dva glavna strateška cilja – punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO-u.

Poručio je da integracija Bosne i Hercegovine u evropske i euroatlantske institucije ima posebnu važnost, a naročito u pogledu aktuelnog geopolitičkog konteksta.

Ambasador Girgin je istakao da Republika Turska kontinuirano podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i put naše zemlje prema punopravnom članstvu u EU i NATO-u.

Tokom razgovora naglašeno je da postoje dobri politički odnosi i bilateralna saradnja između dvije zemlje i da nema otvorenih bilateralnih pitanja.

S obzirom na to da je Turska značajan vanjskotrgovinski partner za Bosnu i Hercegovinu, konstatirano je da je pored dobrih političkih odnosa potrebno produbiti ekonomsku saradnju, posebno u sektorima infrastrukture, energetike, turizma, poljoprivrede, obrazovanja, nauke, kulture i sporta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.