Home » Bećirović: Jačat ćemo prijateljstvo i savezništvo Ujedinjenog Kraljevstva i BiH

Bećirović: Jačat ćemo prijateljstvo i savezništvo Ujedinjenog Kraljevstva i BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, u okviru Minhenske sigurnosne konferencije, razgovarao je s predsjedavajućom Komiteta za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) i zastupnicom u Parlamentu UK Ališom Kerns (Alicia Kearns).

Bećirović se zahvalio na kontinuiranom angažmanu UK i podršci evropskim i evroatlantskim integracijskim procesima Bosne i Hercegovine, kao i zastupnici Kerns na njenom ličnom angažmanu i predanosti pružanju podrške demokratiji, sigurnosti i prosperitetu u Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji predsjedavajuća Komiteta za vanjske poslove Parlamenta UK Ališa Kerns je naglasila da njena zemlja pojačava podršku Bosni i Hercegovini, a posebno kada je riječ o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta i jačanju sposobnosti suprotstavljanja sigurnosnim prijetnjama.

Ukazano je na važnost brojnih rasprava o situaciji u Bosni i Hercegovini u oba doma UK Parlamenta, gdje su posebno aktivni Svepartijska grupa za BiH u UK Parlamentu (All-Party Group) i Komitet za vanjske poslove, kojima je na čelu zastupnica Kerns.

Svepartijska grupa za BiH (All-party Group) djeluje u aktuelnom sazivu UK Parlamenta od sredine jula 2020. godine i čine je članovi oba doma, a dolaze iz tri glavne političke opcije: laburista, konzervativaca i liberalnih demokrata. Ališa Kerns je predsjedavajuća Svepartijske grupe za BiH, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.