Home » Bećirović: Njemačka ministrica Annalena Baerbock je veliki prijatelj BiH

Bećirović: Njemačka ministrica Annalena Baerbock je veliki prijatelj BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, na sinoćnjem sastanku s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock, održanom u Predsjedništvu BiH, izrazio je dobrodošlicu istakavši da je njena posjeta izuzetno važna i još je jedan pokazatelj snažne podrške Savezne Republike Njemačke državi Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

– Između ostalog, rekao sam da Bosna i Hercegovina ima definirane vanjskopolitičke ciljeve – članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu. U tom smislu bilo bi važno da Evropsko vijeće ovog mjeseca usvoji odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Donošenje odluke o otpočinjanju pregovora bilo bi stimulativno za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i veliko ohrabrenje za građane naše države. Ministricu Baerbock detaljno sam informirao i o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika bh. entiteta Republika Srpska. Sve dok ugrožavaju mir i državu Bosnu i Hercegovinu, važno je da imamo čvrstu saradnju međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike – naveo je Bećirović u saopćenju.

Tokom razgovora, Bećirović je ukazao na bliske i svestrane ekonomske, političke, kulturne i druge veze Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke naglasivši da je ta zemlja jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i da je posljednjih godina zabilježen dodatni rast robne razmjene dviju država.

– Veoma je važno da je ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock čvrsto i bezrezervno podržala nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, ukazujući na pogubnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Evropi. Posebno treba naglasiti da je ministrica Baerbock izuzetno dobro upoznata s prilikama u našoj državi i da je jasno markirala političare koji ne djeluju u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom – navedeno je u saopćenju.