Home » Bećirović u službenoj posjeti Zagrebu: Dodik je sigurnosna prijetnja

Bećirović u službenoj posjeti Zagrebu: Dodik je sigurnosna prijetnja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarali su danas u Zagrebu o odnosima dvije zemlje, ali i o otvorenim pitanjima među kojima je i dugogodišnje pitanje međudržavne granice.

Bećirović boravi danas u službenoj posjeti Hrvatskoj gdje će se susresti s najviši dužnosnicima te zemlje i razgovarati o unapređenju međusobnih odnosa između BiH i Hrvatske, a posebno o jačanju bilateralne saradnje između dvije države.

Sugovornici su ocijenili da samo dijalog i razgovori mogu unaprijediti veze dvije zemlje, a politički predstavnici bi trebali slijediti dobre odnose koji građani između sebe imaju te razgovarati o otvorenim pitanjima kako bi se došlo do rješenja i relaksacije odnosa.

Milanović je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka nakon duže stanke na najvišem nivou, dodajući da su razgovori bili u interesu Hrvatske, a interes Hrvatske je, kaže da BiH bude prostor stabilnosti i članica Evropske unije.

– Hrvatska je važan trgovinski partner BiH. Naša vanjskotrgovinska razmjena iznosi više od 2,8 milijardi eura, izvoz iz BiH u Hrvatsku je oko 1,35 milijardi, dok je uvoz u BiH oko 1,45 milijardi eura – podaci koje je danas iznio član Predsjedništva BiH u Zagrebu.

Zagreb, 11.5.2023.- Bošnjaèki èlan predsjedništva BiH Denis Beæiroviæ u sklopu posjeta Hrvatskoj sastao se s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanoviæem. Na slici Denis Beæiroviæ i Zoran Milanoviæ.
foto HINA/ Dario GRZELJ/ ua

Razgovarano je i o sigurnosnoj situacija u regiji te je Bećirović kazao da BiH ima političara koji je iz političke prešao u sigurnosnu prijetnju, a to je predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik koji, kaže Bećirović, mora biti zaustavljen u antidejtonskoj i antiustavnoj politici.

Na pitanje medija da Milanović prokomentira ove stavove Bećirovića o Dodiku, Milanović je kazao da Dodika vidi kao sagovornika, a ne kao sigurnosnu prijetnju jer je on legitimni predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda koja žive u BiH.

– Neki dan je s njim bio jedan dogovor, a onda je ispalo drugo, ali to nije bila prijetnja, to je bila neodgovornost Dodika koja ugrožava i međusobne odnose, ali on je sagovornik ne znam gdje da tražim sagovornika – podvukao je Milanović.

Još jednom je ponovio da je u BiH, u smislu biranja članova Predsjedništva BiH, problem Željko Komšić

-Stvarno jedna perverzija, travestija volje biračkog tijela, to tako dalje ne bi smjelo ići. Da se to promijeni volje nije bilo. Nije bilo pritiska hrvatske države koji je bio potreban. U tome je problem, rekao je Milanović.

Bećirović je još podvukao da BiH ima jasno definirane vanjskopolitičke ciljeve, a to su članstvo u Evropskoj uniji i NTAO savezu koji su utemeljeni u strategijama i zakonima i svako ko drugačije misli treba pokrenuti proceduru izmjene tih dokumenata u nadležnim institucijama države.

Komentirao je i događaje oko južne i istočne intekonekcije i ponovio stav da to nije sporno ako se usvoji zakon o gasu na državnom nivou što je on u februaru predložio kao tačku dnevnog reda Predsjedništva BiH, najavljujući da će podržati sve razvojne projekte BiH ukoliko se dešavaju po zakonu.

– RS mora shvatiti da je to i u njihovom interesu kako bi realizirali te projekte. Postoje jasne direktive EU o tome. Trebamo razgovarati, a politika pritisaka i ucjena nije politika koja može donijeti dobro bilo kome – kazao je Bećirović.

U nastavku posjete Hrvatskoj planiran je susret Bećirovića s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.