Home » BH novinari: Zaustaviti targetiranje novinarki na ličnoj osnovi

BH novinari: Zaustaviti targetiranje novinarki na ličnoj osnovi

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju jučerašnji verbalni napad predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića na novinarku N1 televizije iz Banje Luke Snežanu Mitrović.

U saopćenju Udruženja/udruge BH novinari se navodi da je, na pitanje novinarke da li poput Mirka Šarovića posjeduje nekretnine u Beogradu, ili poput nekih državljana BiH u Dubaiju, predsjednik DNS-a verbalno napao novinarku N1 i počeo spominjati njenu porodicu, navodeći da je brat novinarke portparol u stranci čiji članovi imaju nekretnine u Dubaiju.

Dodaje se da, nakon što su prisutni novinari iz drugih medija reagovali i stali u zaštitu kolegice, Nešić se izvinio, ali ipak nije prestajao s napadanjem novinarke Mitrović, atakujući na njenu privatnost i lični integritet.

– Ovo je još jedan u nizu verbalnih napada bh. političara na novinare i novinarke u posljednjih nekoliko mjeseci u kojima se predstavnici medija nastoje diskreditirati i poniziti na ličnoj osnovi. Zabrinjavajuće je da politički lideri i predstavnici institucija vlasti na novinarska pitanja odgovaraju verbalnim nasiljem, uvredama i nipodaštavanjem, a posebno je alarmantna činjenica da su na njihovoj meti sve češće novinarke – navodi se u saopćenju.

  Dio Zeničke obilaznice u pravcu Sarajeva ponovo pušten u saobraćaj

Upravni odbor BH novinara još jednom podsjeća političare i sve druge javne zvaničnike da je njihovo pravo da ne odgovaraju na pitanja novinara ukoliko to ne žele, iz bilo kojeg razloga. Međutim, pokušaji diskreditacije i narušavanja ličnog i profesionalnog digniteta novinara i novinarki nikako ne mogu biti politički “argument“ ili zamjena za odgovore na novinarska pitanja od značaja za javnost.

– Skrećemo također pažnju na nedavnu javnu reakciju Upravnog odbora BH novinara zbog neprimjerenog ponašanja predstavnika vlasti u Sarajevu koji su se na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju radi toga što su žene – podsjećaju iz Udruženja/udruge BH novinari.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima, u posljednje tri godine registrovano je blizu 70 napada i prijetnji novinarkama u BiH. Taj broj govori o rapidnom porastu rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, a alarmantno je da su među napadačima u skoro polovini slučajeva političari i drugi javni zvaničnici – navodi se u saopćenju.