Home » BHT1: Protesti građana Vareša zbog sumnjivog otpada koji dolazi i iz Visokog

BHT1: Protesti građana Vareša zbog sumnjivog otpada koji dolazi i iz Visokog

Javnost u Varešu proteklih dana vodi javnu polemiku oko nelegalnog dovoza smeća u ovaj grad iz okolnih gradova. Zbog toga su danas mirnim protestnim okupljanjem i peticijom građani Vareša uputili posljednje upozorenje nadležnim da takav odnos prema ovoj općini i zdravlju stanovnika više neće tolerisati.
Građani Vareša, suočeni su sa dugogodišnjim problemom dovoza smeća iz susjednih općina, ali i čestim pojavama tzv. divljih deponija. Okupljeni u Inicijativu građana, mirnim protestnim okupljanjem ispred zgrade Općine, uputili su nadležnim jasnu poruku da više neće imati strpljenja.

“Ovo su mirni protesti ali ovo je poruka i onim prošlim vlastima i današnjim vlastima i svim budućim vlastima da građani Vareša neće mirno i šutke trpiti ono što su do sad trpili pa kada je u pitanju i problem dovoženja smeća, odnosno pretvaranja naše općine a to je ono čega se najviše građani Vareša plaše, u međuopštinsku regionalnu ili kantonalnu deponiju” – rekao je za BHRTV Mirnes Ajanović, predstavnik Inicijative građana

Varešani su posebno zabrinuti, jer često su, kako kažu, imali priliku vidjeti kako se dovozi i odlaže otpad animalnog porijekla iz pogona Preventa u Visokom.

“Mi od naše vlasti tražimo da zaustavi ovaj dovoz smeća prvenstveno radi zdravlja nas mladih koji tokom ljeta volimo ići na jezero na kupanje” – kaže Boris Gajić stanovnik Vareša

Iz Preventa su na naš upit o odlaganju otpada u pisanom odgovoru istakli da sav otpad koji nastaje u proizvodnim pogonima Preventa se zbrinjava u zakonskim okvirima, sa operaterima koji su ovlašteni za upravljanje i korištenje takve vrste otpada. Organski otpad se prerađuje i koristi kao alternativno gorivo, tvrde u Preventu. S druge strane, načelnik Vareša potvrdio je da postoji dogovor sa susjednim općinama Breza i Visoko o korištenju vareške deponije, što je, kako je rekao, prelazno rješenje do osiguravanja uvjeta za sistemsko zbrinjavanje otpada na ovom području.

“Kratkoročno rješenje je jedino staviti pod kontrolu na onom dijelu gdje je to zakonom ozakonjeno upravljati s njime, sanirati ga i smanjiti na najmanju moguću mjeru zagađenosti to je jedino rješenje – izjavio je Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš

Građani Vareša predali su peticiju sa 500 potpisa općinskom vijeću i načelniku od kojih traže hitno i trajno rješenje problema dovoza i zbrinjavanja otpada u ovoj općini. Pomoć očekuju i od viših nivoa vlasti, ali i češći nadzor inspekcijskih organa.

Visoko.co.ba/BHRT