Home » BiH će pogoditi obilna kiša, jak vjetar i porast vodostaja

BiH će pogoditi obilna kiša, jak vjetar i porast vodostaja

Vodostaji rijeka u Republici Srpskoj (RS) usljed padavina su u porastu, posebno u gornjim tokovima Sane, Vrbasa i Plive.

Po najavljenim količinama padavina u naredna tri dana može se očekivati daljnji porast vodostaja rijeka, ali i zadržavanje u zoni redovne odbrane od poplava, saopćeno je iz Uprave civilne zaštite RS-a.

Danas i naredna dva dana, kako se podsjeća, meteorolozi su najavili naoblačenje sa naletima obilne kiše i jakog, olujnog vjetra.

Tokom noći i sutra ujutro jače padavine zahvatit će zapadne i južne krajeve RS-a, a tokom sutrašnjeg dana kiše će biti u većini predjela RS-a.

Sutra će tokom dana u Krajini pasti oko 30 – 40 mm kiše (lokalno i malo više), u Hercegovini 30 – 40 mm, a na istoku RS oko 20 mm.

Padavina će biti i u srijedu kada će kiša postepeno slabiti.

Sutra će sredinom dana početi da duva sjeverni vjetar koji će postepeno jačati, a u noći ka srijedi i tokom tog dana vjetar će biti umjeren do jak uz udare od 40 do 60 km/ h.

U Hercegovini i u višim predjelima na jugozapadu vjetar će biti mnogo jači, uz udare preko 80 – 90 km/ h.

Iz Uprava civilne zaštite RS-a apeluju na javne institucije, radne kolektive te građane u RS-u, naročito u zoni većih i bujičnih vodotoka da, u okviru svoje odgovornosti, obrate pažnju na mogućnost jakog vjetra i vodene tokove u njihovoj blizini.

Fokus.ba