Home » BiH izručen Nikola Koprivica, osumnjičen za strijeljanje više od 40 Bošnjaka

BiH izručen Nikola Koprivica, osumnjičen za strijeljanje više od 40 Bošnjaka

BiH izručen Nikola Koprivica – Nakon ostvarene komunikacija i suradnje Tužilaštva BiH, sa partnerskim institucijama Kanade, izvršeno je lociranje, identificiranje i izručenje državljanina BiH, osumnjičenog za zločine protiv čovječnosti, piše portal avaz.ba.

– Nakon slijetanja u BiH, osumnjičeni Nikola Koprivica, rođen 1954. godine u općini Sokolac, će biti doveden postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je sa drugim osumnjičenima, kao osobni i izravni izvršitelj ratnog zločina, sudjelovao u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine, na lokaciji Ivan Polje.

U ovom predmetu, podignuta je optužnica i nedavno je započeo sudski postupak u Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se partnerskim instiucijama Kanade, prije svega Kanadskoj graničnoj agenciji (Canadian Border Service Agency), na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao naporima u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.