Home » BIH PREDALA APLIKACIJU ZA ČLANSTVO U EU

BIH PREDALA APLIKACIJU ZA ČLANSTVO U EU

Bosna i Hercegovina učinila je prvi korak ka članstvu u EU. Predstavnik naše zemlje, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je u Briselu aplikaciju Bosne i Hercegovine za prijem u Evropsku uniju.

“Ovo je važan korak za narod u BiH jer je to prvi važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji”, izjavio je ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom.

 Čović: Ovo će biti godina reformi!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nada se da će BiH vrlo brzo ispuniti uvjete koji su pred njom sada nakon što je aplikacija za članstvo predata Uniji.

“Zadovoljstvo mi je da u ime žitelja Bosne i Hercegovine, svih njenih kostitutivnih naroda i svih građana BiH s ponosom mogu kazati da smo pripremili sve ono što smo obećali za članstvo u EU. Imamo energiju da nastavimo sa ovim”, rekao je Dragan Čović.

On je govorio o socio-ekonomskim izazovima koji su pred BiH, ali je rekao kako se nada da će zajedničkim radom oni biti savladani.

“Ovo će biti godina velikih reformi u BiH i mi se nećemo zaustaviti. Želimo dostići susjede na evropskom putu”, rekao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

bih-euEvropski zvaničnici Pozdravljaju evropski put za BiH

Holandski ministar Koenders pozdravio je čin predale bh. aplikacije, te još jednom, ponovio da EU vodi intenzivnu politiku dobrodošlice za sve zemlje zapadnog Balkana.

“Vijeće će razmotriti vašu aplikaciju i kada bude smatralo da je ostvaren značajan napredak u reformskom programu i bude sigurno da BiH ispunjava zacrtano na vrijeme, učinit ćemo sve da aplikaciju BiH dovedemo na novi nivo. Budućnost BiH je u vašim rukama i u rukama ljudi BiH “, rekao je Koenders.

Čin predavanja aplikacije pozdravila je i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini, koja je rekla da je ovo posljedica energije koju su uložile vlasti u BiH.

“Ovo je važna poruka za budućnost ove zemlje i nadam se da ćete to svi imati na umu u narednim koracima. Možete računati na nas da nastavimo naše napore s istom energijom i istim osjećajem jedinstva da imamo zajedničku budućnost kao isti kontinent i kao dio istog procesa integracija “, rekla je visoka predstavnica.

BHRT

Tags