Home » BIHAMK bez nadnade tri puta godišnje pruža tehničku pomoć na cesti

BIHAMK bez nadnade tri puta godišnje pruža tehničku pomoć na cesti

”U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje”, podsjetili su iz BIHAMK-a.

Dodali su i kako ukoliko se kvar ne može otkloniti, BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa kolovoza i prevesti ga do baze AMK, najbližeg servisa ili parkinga na udaljenost od maksimalno tri kilometra od lokacije kvara.

“Vozilima koja se nalaze u kvaru izvan ceste na javnim parkinzima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge opravke vozila na licu mjesta s ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti”, navedeno je u saopćenju.

  Schmidt: Dozvoliti mladima da više učestvuju u donošenju političkih odluka

Pojašnjeno je kako vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i učesnike u saobraćaju.

”Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Sarajevski, Srednjebosanski (u zoni odgovornosti Travnik, Novi Travnik, Bugojno, Donji i Gornji Vakuf) i Hercegovačko-neretvanski (u zoni odgovornosti Konjic, Jabanica, Prozor-Rama i grad Mostar)“, istaknuto je u saopćenju.