Home » BIHAMK – Saobraća se po mokrom kolovozu, pojačan promet vozila na izlazu iz BiH

BIHAMK – Saobraća se po mokrom kolovozu, pojačan promet vozila na izlazu iz BiH

Na većini puteva u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po vlažnom ili mokrom kolovozu.  Iz BIHAMK-a pažnju skreću i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

U toku su radovi na vijaduktima Klopče i Klopačke stijene na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, jednom trakom, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Zbog radova na izgradnji kružnog toka u blizini mjesta Bradina na magistralnom putu Tarčin-Konjic, u noćnim satima (od 22 do 06 sati), saobraća se naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Tokom dana na ovoj dionici saobraća se dvosmjerno bez zastoja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na putu Rudo-granični prijelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prijelazima: Izačić, Velika Kladuša i Gradina.

Na ostalim graničnim prijelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-1.8 – Srebrenik-Orašje, u toku su deminerski radovi na dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Radnim danima od 08:30 do 16 sati na snazi su polusatne obustave saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustave u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

M-4 – Simin Han-Čaklovići, zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Jale saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5 – Bihać-Bosanski Petrovac (dionica Ripač-Dubovsko), zbog izgradnje trake za spora vozila saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Donji Vakuf-Turbe (Komar), zbog izgradnje trake za spora vozila saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Donji Vakuf-Jajce, zbog sanacionih radova u tunelu Skela, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj je obustavljen a vozila preusmjerena na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Donji Vakuf (raskrsnica sa M-16), zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na privremenu devijaciju.

M-14.1 – Odžak (centar), zbog međunarodne kulturne manifestacije „Posavsko ljeto 2022“ i blagdana Velika Gospa, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na lokalne obilaznice.

  Drugostepenom presudom Suda BiH Vikić i drugi pravomoćno oslobođeni optužbi

Gradačac-Pelagićevo (ulica Žrtava Srebrenice u Gradačcu), zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-17 – Žitomislići-Počitelj, zbog radova u mjestu Ševaš Njive saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tarčin-Konjic (Bradina), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraća se naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).

M-18 – Gornji Hotonj-Donji Hotonj zbog izgradnje pješačke staze, tokom dana saobraća se usporeno, Olovo (most preko rijeke Bioštice), zbog sanacionih radova od 7 do 17 sati saobraća se saobraća se jednom trakom naizmjenično, uz regulaciju semaforima.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.

M-20 – Foča-Goražde (Filipovići), zbog aktiviranog klizišta saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

REGIONALNI PUTEVI

R-444 Breza-Vareš, zbog održavanja privredne i kulturno sportske manifestacije do 21.08. obustavlja se saobraćaj u ulici Alije Izetbegovića u Brezi i preusmjerava na ulice Žrtava genocida u Srebrenici i Titova.

R-445 Moštre-Visoko, zbog asfalterskih radova, danas će u vremenu od 07 do 19 sati biti obustavljen saobraćaj na dijelu od pansiona „Mušinbegović“ do BP Mušinbegović“.

R-447 Dariva-Hreša, zbog sanacionih radova od 08 do 10 sati i od 12 do 16 sati, saobraća se usporeno. Od 10 do 12 sati saobraćaj je obustavljen.

R-456b Priboj-Teočak, Zbog sanacionih radova, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

R-460 Gradačac-Gračanica (Srnice), zbog sanacionih radova, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

R-467 Rudo-Granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

R-471 Lukavac-Banovići (Podgorje-Čubrić), zbog radova na deminiranju, radnim danima u vremenu od 08 do 14 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja uz 20-minutno propuštanje vozila.

KANTON SARAJEVO

-Zbog radova na rekonstrukciji tramvajske pruge, do 21.08. do ponoći obustavljen je saobraćaj na raskrsnici ulica Bulevar Meše Selimovića-Bajrama Zenunija (kod RTV doma). Za vrijeme obustave vozila se usmjeravaju na druge raskrsnice.

– Etapne obustave saobraćaja u ulicama: Franje Račkog 8-17h, Blagovac (Vogošća) 08-17h, Tekija 8-17h, S. S. Kranjčevića 0-24h, Tešanjska 8-17h, Bistrik Potok 8-17h, Briješće brdo 8-17h, Džamijska (Hadžići) 0-24h, Arapova 14-19h, Iza Gaja 7-17h, Dr.Halid bega Hrasnice (Ilidža) 08-17h i Crni Vrh 8-19h .

– Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Kolodvorska, Kromolj, Nahorevo i Safeta Zajke.