Home » Bijeljina: Jedina bh. šećerana pred stečajem!

Bijeljina: Jedina bh. šećerana pred stečajem!

Muhić kaže da se pokazalo da fabrika može raditi i nakon sedamnaestogodišnje pauze, ističući da je tehnološki dobro očuvana.

Na nedavno održanoj konstitutivnoj sjednici Odbora povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, održanoj u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, za predsjednika Odbora povjerilaca izabran je advokat Faik Muhić, koji zastupa 102 povjerioca sa više od 70 odsto priznatih potraživanja.

Advokat Muhić je nakon izbora za predsjendika Odbora povjerilaca izjavio da odbor ostaje pri ranije donesenom stavu da se Fabrika šećera, ukoliko se pronađe kupac, prodaje kao jedna tehnološka cjelina.

Sačuvana fabrika

– Fabrika je sačuvana i velika bi šteta bila da se fabrika izreže i proda kao metalni otpad. Iskreno, mislim da će njena sudbina zavisiti isključivo od tržišnih uslova. Tržišni uslovi će odrediti da li je proizvodnja šećera rentabilna ili ne – kazao je Muhić.

Muhić ističe da je ovo jedina bosanskohercegovačka fabrika šećera, ali, kako kaže, fabriku šećera nema ni Slovenija.

– Srbija je nekada imala 17 fabrika šećera, sada ih ima samo šest. Hrvatska je imala šest, a danas ima tri fabrike šećera. Sudbinu fabrike će, ipak, odrediti ekonomska računica, odnosno cijena koštanja proizvedenog šećera u fabrici i cijena šećera na svjetskoj berzi i na tržištu – objašnjava on.

Dodaje da je šećer berzanski artikl i njegovu cijenu određuje Londonska berza. Mali proizvođači šećera ne mogu u svemu tome igrati neku veliku ulogu, ali se mogu iskoristitipogodnosti koje su zanimljive stranim investitorima, kao što je cijena radne snage, cijena energije, infrastrukturnih priključaka i ekoloških dozvola. Advokat Muhić kaže da su to prednosti na koje se može računati.

Rad nakon pauze

Ističe da se pokazalo da Fabrika šećera može raditi i nakon sedamnaestogodišnje pauze, navodeći da je fabrika tehnološki dobro očuvana. On kaže da su radnici Šećerane najviše zaslužni za preživljavanje ove fabrike.

Advokat Muhić je dodao da je u međuvremenu donesena i odluka da je Fabrika šećera nesporni vlasnik zemljišta koje služi za redovnu upotrebu i proizvodnju. On kaže da je Fabrika šećera imala sve upotrebne dozvole i prije rata, tako da ne očekuje ništa sporno u tom pogledu.

– Ne postoje pravne i imovinske smetnje, niti neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi da bi Fabrika šećera mogla biti prodata u stečajnom postupku – kaže advokat Faik Muhić.

(Lj. Lj./Faktor.ba)