Home » Bivši japanski premijer upucan tokom govora, napadač uhapšen (VIDEO)

Bivši japanski premijer upucan tokom govora, napadač uhapšen (VIDEO)

Bivši japanski premijer Shinzo Abe onesvijestio se nakon što je upucan na događaju u gradu Nara.

Abe je upucan dva puta, a drugi ga je hitac pogodio u leđa, zbog čega je pao na tlo. Lokalni izvještaji kažu da je njegov napadač u međuvremenu uhapšen, javlja BBC.

Bivši guverner Tokija Yoichi Masuzoe oglasio se na Twitteru i napisao da je 67-godišnji Abe u stanju kardiopulmonalnog zastoja. Ovaj izraz se često koristi u Japanu prije nego što se smrt službeno potvrdi.

– Bivši premijer Abe upucan je oko 11:30 po lokalnom vremenu u Nari. Jedan muškarac, za kojeg se vjeruje da je pucao, priveden je. Stanje bivšeg premijera Abea trenutno nije poznato – rekao je šef kabineta Hirokazu Matsuno novinarima.

– Koji god da je razlog, takav barbarski čin se nikada ne može tolerisati i mi ga oštro osuđujemo – poručio je on.

Abe je držao predizborni govor u gradu Nara kada se napad dogodio. Očevici kažu da su vidjeli čovjeka koji je s leđa pucao iz, kako su opisali, velikog oružja.

Oružano nasilje vrlo je rijetko u Japanu, a oružje je vrlo teško posjedovati. Političko nasilje je također rijetko u ovoj zemlji.

Abe, koji je bio japanski premijer s najdužim stažom, obnašao je dužnost 2006. godinu dana, a zatim ponovno od 2012. do 2020., prije nego što je odstupio iz zdravstvenih razloga.