Home » Blagaj: 41. manifestacija “Dani mevluda i zikra”

Blagaj: 41. manifestacija “Dani mevluda i zikra”

Unatoč kišnom vremenu na desetine hiljada vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i inostranstva danas pristiže na vrelo Bune u Blagaju, kako bi se pomolili i sudjelovali na centralnoj manifestacija 41. ”Dana mevluda i zikra”, koja je najstarija kulturno-vjerska manifestacija u Hercegovini.

U nesvakidašnjem ambijentu prirodnom podarene Blagajske tekije, prepune vjernika na centralnoj svečanosti danas imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.

Ne smeta ni hercegovačka kiša (Foto: D. Maric - Anadolu Agency )
Ne smeta ni hercegovačka kiša (Foto: D. Maric – Anadolu Agency )

Svečanost je započela tradicionalno molitvom u 10,30 sati, a pred desetinama hiljada vjernika Kur'an uče Hafiz Jusuf Bećoja, Mirsad ef. Fale i Mustafa ef. Čolakhodžić, prenosi Anadolija.

Tradicija dovišta, zajedničkih masovnih molitvi, u BiH je kako ističu historičari starija od dolaska Osmanlija na ove prostore. Ljudi su je vezali za ono što je njihova veza sa Uzvišenim Bogom, kojeg trebaju, kojem zahvaljuju, u koga vjeruju, kome se mole, kojeg obožavamo i od koga pomoć traže. Dova je svojevrsna veza s rodnom grudom, a Dovište na vrelu Bune smatra se jednom od najjačih veza sa historijom bh. vjernika, sa onim osobama koje su zaslužne za utemeljenje ove tradicije.

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održala se sve do 1925. godine. Iste godine umro je i posljednji njen šejh. Tekija je od tada, više-manje, postala samo turistička atrakcija, ali ni turizmu između dva rata se nije poklanjala dovoljna pažnja. No, tradiciju blagajskog mevluda, kolokvijalno poznatog kao derviški mevlud, obnovili su 1975. godine. šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić – u ime Tarikatskog centra, i mostarski muftija h. Seid-ef. Smajkić – u ime institucija IZ-e u BiH. U posljednja četiri desetljeća ova tradicija je poprimila međunarodni karakter. Tradicionalnom mevludu, koji se, prema kalendaru Rijaseta IZ u BiH, organizira svake druge subote u maju, sudjeluje od 20.000 do 40.000 vjernika.

Tradicija Blagajskog mevluda, kako se često ističe je obnovljena mnogo prije Ajvatovice i stoga joj institucije Islamske zajednice u Hercegovini žele dati na još većem značaju kako bi se ovaj jedinstveni skup manifestacije svih bošnjačkih i islamskih vrijednosti održao i očuvao za buduća pokoljenja i generacije.

Generalni pokrovitelj 41. „Dana mevluda i zikra“ je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, a osim Muftijstva u organizaciji sudjeluju i MIZ Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK „Preporod Mostar“ i Tarikatski centar BiH te brojni partneri.

(Faktor.ba)