Home » Blagaj: Počela 41. manifestacija Dani mevluda i zikra

Blagaj: Počela 41. manifestacija Dani mevluda i zikra

Koncertom ilahija koje govore o predanosti Bogu i odgovornosti odnosa prema društvu i okolini, u prekrasnom ambijentu blagajske Tekije večeras je svečano otvorena 41. manifestacija Dani mevluda i zikra.

Manifestaciju je, nakon učenja Kur'ana, otvorenom proglasio mostarski muftija Salem efendija Dedović, zahvalivši sve svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ove manifestacije, koja je, kako je naglasio, najstarija i najznačajnija vjersko-kulturna manifestacija Mostarskog muftijstva.

– Ovom manifestacijom kazali smo da našu bogatu tradiciju želimo sačuvati i predstaviti mladim generacijama. Pokazali smo i da želimo afirmirati ljude koji su dali svoj doprinos u očuvanju našeg vjerskog i kulturnog bogatstva. Kroz sve sadržaje ćemo govoriti o nama i približiti nas jedne drugima – kazao je muftija Dedović.

Ove godine, kako je naglasio, sadržaji manifestacije koja će do 14. maja okupiti više od 30.000 ljudi iz različitih krajeva svijeta, proširena je na ostale gradove Mostarskog muftijstva, a izrazio je nadu da će manifestacija iz godine u godinu rasti.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, koji je visoki pokrovitelj ovogodišnje manifestacije, je, izrazivši zadovoljstvo što ima mogućnost podržati ovu manifestaciju, pozdravio sve prisutne i pozvao na otvorenost i prijateljstvo koje je potrebno svima za vlastiti mir i stabilnost domovine BiH.

– Ove godine, kao i ranijih, očekujemo dolazak velikog broja vjernika koji će doći na blagajsku Tekiju napojiti svoje duše izvorom najčišćeg vrela. Otvorenost i bogatstvo našeg naslijeđa je samo dio koji personificira da budemo most mira i ljubavi – kazao je Mušić, izrazivši nadu da će ovogodišnja manifestacija biti taj putokaz svim posjetiteljima.

Mevlud u Blagaj je, kako ističe, uvijek privlačio pažnju, a vjeruje da će i ove godine biti motiv svima da daju svoj doprinos za prosperitet zemlje BiH kako to mogu.

– Mi smo ovdje svoji na svome i tako će, ako Bog da, i biti – poručio je Mušić. Potom su uslijedili najljepši stihovi ilahije, koja na poseban način govori o predanosti Bogu i odanosti u odnosu prema društvu i okolini.

(Faktor.ba)