Home » Blagi porast zaraženih od Covida-19 u ZDK-u nije prouzrokovao veći broj hospitaliziranih

Blagi porast zaraženih od Covida-19 u ZDK-u nije prouzrokovao veći broj hospitaliziranih

Blagi porast zaraženih od infekcije Covida-19 u zadnje tri sedmice nije utjecao i na povećanje broja hospitaliziranih pacijenata u bolnicama u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojima se trenutno liječi i manje pacijenata nego u prošli ponedjeljak.

Prošle je sedmice, naime, bilo hospitalizirano 12, a dvije sedmice ranije ukupno 14 pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, a danas je broj hospitaliziranih ponovo jednoznamenkast, odnosno ukupno ih je devet.

-Kod nas je stanje puno bolje nego protekle sedmice. Danas imamo samo tri hospitalizirana pacijenta, dok smo ih u prošli ponedjeljak imali osam, a sedmicu ranije šest. Rezultat je to i uvođenja novih mjera, odnosno obaveze da se pacijente koji su smješteni na svim odjelima naše bolnice isključivo posjećuje s maskama na licu. To je dalo rezultate. Mjere smo malo pojačali jer smo imali situaciju da su nam pacijenti koji su već bili na odjelima, postajali pozitivni, a to je očito bila posljedica posjeta iz vana. Sada je situacija puno bolja – kazao je u izjavi za Fenu direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak.

Zenička je bolnica na početku prošle sedmice imala četiri, a prije dvije sedmice, kada se broj hospitaliziranih popeo na 12, imali su osam pacijenata inficiranih koronavirusom.

-Trenutno na liječenju imamo šest pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru. Tokom prošle sedmice imali smo i jednog preminulog pacijenta, koji je bio pozitivan i na koronavirus – ističe direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Blagi porast zaraženih u periodu od 5. do 11. decembra, kada je evidentirano 30 novootkrivenih slučajeva, mogao bi, smatra načelnica Službe za epidemiologiju Inistituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Fatima Bašić, biti i rezultat pojačanog testiranja.

– Sezona je akutnih respiratornih infekcija i gripe pa se više i testira, ali to nije neko značajno povećanje – napominje Bašić.

Resorni ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić ističe da je samo “jedan od 30 smrtnih slučajeva” vezan direktno za infekciju Covida-19, dok su ostali slučajevi posljedica više komorbiditeta te starosti.

-Prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije, mi svaki smrtni slučaj moramo evidentirati kao smrt od Covida-19, kako ne bi ispalo na nešto krijemo. Dobro je da više nema tako teških slučajeva, ali i toplo vrijeme u ovo doba godine može doprinijeti povećanju broja zaraza. Uglavnom, nastavit ćemo pratiti situaciju, ali činjenica da nismo uvodili nove mjere govori da je situacija dosta stabilna – kazao je Jupić.