Home » Blagovčanin: Dodik se plaši vlastitog naroda!

Blagovčanin: Dodik se plaši vlastitog naroda!

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora organizacije Transparency International, smatra da je organizovanje kontramitinga u isto vreme za kada su u subotu u Banjaluci, 14. maja, zakazani protesti opozicije, znači da je aktuelna vlast potpuno izgubila legitimitet i da je u paničnom strahu.

Izrazivši bojazan da je ovo još jedan pouzdan znak da se neće birati sredstva da se spriječi izražavanje njezadovoljstva građana, Blagovčanin kaže da u demokratskom svijetu protesti legitiman način izražavanja nezadovoljstva, što je garantovano i svim relevantnim dokumentima koji predviđaju zaštitu ljudskih prava.

“Kontraminitinzi, sa druge strane, su dobro poznati recept koji koriste autoritarni režimi širom svijeta. U našem bližem okruženju po tome je dobro poznat bio režim Slobodana Miloševića. Korišćenje takvih metoda kao što su kontramitinzi znači da je vlast potpuno izgubila legitimitet. Bojim se da je ovo još jedan pouzdan znak da se neće birati sredstva da se spriječi izražavanje nezadovoljstva građana”, rekao je.

Blagovčanin smatra da postoji puno argumenata za tvrdnju da je vlast u paničnom strahu.
Imali smo, kazao je, priliku da vidimo da je na različite načine pokušano da se spriječi održavanje protesta opozicije.

“Naravno, taj strah je potpuno opravdan. Oni su potpuno svjesni katastrofalne situacije u koju je režim doveo Republiku Srpsku. Nezadovoljstvo zbog sveprisutne korupcije svakodnevno raste. Korupcionaške afere se više ne mogu ni pobrojati, šteta se mjeri stotinama miliona maraka.

Čak je i vlada formirana na očiglednoj korupciji. Finansijska situacija je na ivici kolapsa. Vlast je otvoreno priznala da nema sredstava da isplaćuje redovne obaveze”, naveo je on u intervjuu za portal Buka.

Blagovčanin je siguran da u institucijama za provođenje zakona postoji veliki broj časnih ljudi koji nisu spremni da slijede naredbe vrha koje bi vodile eskalaciju stanja.

Smatra da je teza o izdaji i izdajnicima, koju zagovara vladajući SNSD, potpuno besmislena,
ali vrlo opasna.

“Ali ako govorimo u kategorijama izdaje, mislim da je za primjer urušavanje bankarskog sektora u Srpskoj koje je prouzrokovalo štetu od gotovo pola milijarde veleizdaja. Ili afera Birač u kojoj je oprano oko milijardu marka isto tako veleizdaja. Mislim da ni građani više ne vjeruju onima koji iz kuća i stanova za koje ne mogu dokazati odakle im, na Dedinju, Beču ili Montekarlu, bilo koga optužuju za izdaju”, naveo je.

Blagovčanin je siguran da nije tačno da proteste opozicije finansiraju Turska i Bakir Izetbegović i smatra da je to manipulacija vlasti.

Ocijenio je da je nezadovoljstvo građana stanjem u zemlji ogromno i ono može samo da raste.
“Razmjere pljačke koja se desila u protekloj deceniji su zastrašujuće. Mislim da mi još uvek nismo u potpunosti svjesni tih razmjera. Vlast nema previše opcija čak ni kratkoročno.

Sistematska pljačka koja se dešavala proteklu deceniju dolazi na naplatu. Budžet je pred kolapsom, PIO i Fond zdravstvenog osiguranja pred slomom. Jedina strategija vladajućih je da podiže tenzije sa međunarodnom zajednicom, drugim entitetom, opozicijom, kako bi preusmjerio pažnju sa ekonomske katastrofe do koje je doveo. Mislim da je takva vrsta strategije već istrošena”, zaključio je Blagovčanin.

Istim povodom javnosti se danas obratio i Adam Šukalo, lider SNS, u ime Saveza za promjene.

“Režim u Republici Srpskoj je u potpunom haosu. Izgubili su kompas i počeli su sa najgrubljim zloupotrebama kako bi onemogućili skup koji je jučer odobren”, rekao je Šukalo.

Premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zahvalio se na brizi koju je iskazao juče, i dodao da su u Savezu za promjene punoljetni, da Republiku Srpsku doživljavaju kao svoju otadžbinu koju moraju da uređuju.

Šukalo je na konferenciji za novinare iznio niz optužbi na pokušaje opstrukcija, između ostalog, da će traktori iz Lijevča polja po nalogu vladajuće koalicije blokirati put autobusima koji se upute na proteste u Banjaluku.

Tvrdi i da suprotni tabor u mnogim mjestima pokušava da “ubaci svoje ljude u autobuse” kojima će doći pristalice opozicije, kako bi napravili nemire, te da zaposlenima u javnim preduzećima prijete otkazima ukoliko ne dođu na miting koji u isto vrijeme na Trgu Krajine u Banjaluci otganizuju SNSD, DNS i SP.

“Ponosan sam što učestvujem u protestima koje po prvi put u ovom regionu ne organizuju stranci”, rekao je Šukalo i dodao da ove proteste organizuje opozicija, a da iza svih stvari stoje samo opozicione stranke i predstavnici NVO i grupa građana nezadovoljnih stanjem u Republici Srpskoj.

Predrag Vulin, predsjednik gradskog odbora SDS-a Banjaluka, poručio je da neće biti sukoba i nikakvog rata, “kako to priželjkuje vladajuća koalicija”.

“Desiće se mirni narodni protest, neće to biti politički miting. Ovo nije 5. oktobar, ovo nisu žute revolucije nego događanje naroda, gdje će narod izraziti svoje nezadovoljstvo”, rekao je Vulin.

Slobodna Bosna