Home » Blizu 800 učesnika Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci u Sarajevu

Blizu 800 učesnika Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci u Sarajevu

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine od 4. do 11. novembra će organizirati 13. svjetsko prvenstvo za seniore i 8. svjetsko prvenstvo za seniorke. Za odličja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine borit će se 16 najboljih reprezentacija u muškoj i 13 u ženskoj konkurenciji.

Član Organizacionog odbora zadužen za tehničku organizaciju Senad Helać u razgovoru za Fenu kazao je da su sve pripreme uspješno okončane i da takmičenja mogu da počnu već danas.

– Tereni su spremni, kao i svi tehnički detalji. Jutros smo imali sastanak sa predstavnicima Svjetske  asocijacije sjedeće odbojke, koji su izuzetno zadovoljnji urađenim. Predstavnici 29 reprezentacija već su počeli dolaziti u Sarajevo, upravo je jutros u hotel ušla ženska reprezentacija SAD-a, a očekujemo još dvije ekipe s aerodroma. Uglavnom, u toku dana sve reprezentacije moraju doputovati u Sarajevo – kazao je Helać.

Navodi da će na SP-u učestovati više od 500 takmičara, a da će ukupan broj ljudi uključenih u SP, sa pratećim članovima ekipa i međunarodnim zvaničnicima iznositi blizu 800. U sklopu SP-a bit će održani seminari i Kongres Svjetske asocijacije sjedeće odbojke.

Ceremonija svečanog otvaranja SP-a na programu je u srijedu, 3. novembra u 20.30 sati u Kongresnoj dvorani hotela Hills.

Muška reprezentacija BiH, koja je do sada osvojila tri naslova svjetskih prvaka, za novi trofej prvi put će se boriti pred domaćom publikom.

  SP Katar: Japan pobijedio Španjolsku i poslao Njemačku kući

Izabranici selektora Ifeta Mahmutovića igrat će u A-grupi u kojoj su selekcije Japana, SAD-a i Srbije.

U uvodnom susretu prvenstva bh. odbojkaši će igrati 4. novembra protiv ekipe Srbije (15.30 sati), u 2. kolu sastaju se sa SAD-om (5. novembra, 19.00 sati), dok će grupnu fazu završiti utakmicom protiv Japana (6. novembra u 9.15 sati).

Ženska selekcija BiH prvi put će nastupiti na svjetskoj smotri nakon što je formirana u februaru ove godine. Prve zvanične nastupe bh. obojkašice zabilježile su na turniru Srebrene lige u martu u Sarajevu.

Izabranice selektora Almira Žilića u debitantskom nastupu na SP-u igrat će u A-grupi u kojoj su još četiri ekipe – Ukrajina, Ruanda, Poljska i Mađarska. Na startu prvenstva igrat će protiv Ruande (5. novembra, 15.30 sati), u 2. kolu snage će odmjeriti s Ukrajinom (6. novembra u 19.45 sati), dok će susrete protiv Mađarska i Poljske igrati 7. novembra (od 9.15 i 19.00 sati).

Sve utakmice SP-a igrat će se u Areni hotela Hills na Ilidži.

Grupe na SP-u:

– muškarci:
A-grupa:
BiH, SAD, Japan, Srbija

B-grupa:
Iran, Irak, Kazahstan, Hrvatska

C-grupa:
Njemačka, Kanada, Brazil, Poljska

D-grupa:
Ukrajina, Ruanda, Holandija i Egipat

– žene:
A-grupa:
BiH, Ukrajina, Ruanda, Poljska, Mađarska

B-grupa:
SAD, Iran, Kanada, Slovenija

C-grupa:
Brazil, Njemačka, Finska i Italija