Home » BNP Zenica premijernom predstavom “Siročad” sutra otvara 72. sezonu

BNP Zenica premijernom predstavom “Siročad” sutra otvara 72. sezonu

Sutrašnjom premijernom izvedbom predstave „Siročad“ na Velikoj sceni Bosansko narodno pozorište Zenica otvara novu, 72. pozorišnu sezonu novu.

Predstava je nastala po djelu autora Dennisa Kellya, originalnog naslova „Orphans“, te kao plod prve saradnje hrvatskog reditelja Ivana Plazibata i zeničkog BNP-a. Kako je na današnjoj press-konferenciji istakao direktor BNP-a Miroljub Mijatović, s Plazibatom su se dogovorili da upravo ovo djelo i autor budu predložak za njihovu prvu međusobnu saradnju.

-Zato što je to jedan od tekstova koji su na tragu repertoarskih dostignuća ili, ako ćemo to nazvati repertoarskom politikom, za koju se u posljednjih 10-ak godina opredjelilo BNP Zenica. Dakle, aktuelan, savremen; daje velike velike mogućnosti glumcima da pokažu ono u čemu su najbolji. To su osnovni razlozi- istakao je Mijatović.

Plazibat je podvukao kako su se odlučiti raditi po tekstu koji će očitavati „društvenu refleksivnost i društvenu refleksivnost stvarnosti Bosne i Hercegovine“.

-S druge strane, kada sam predložio tekst, vodio sam se izborom da je riječ o jednoj vrsti kazališnog trilera. Riječ je o jednoj vrsti dobrog skrojenog komada. Čak je nastao iz jedne provokacije, jer su Dennisu Kellyu kritičari zamjerali da u strukturi ne piše dobro i da mu struktura „ne drži vodu“- napomenuo je Plazibat, koji je dodao kako je tekst „pun obrata“ te da se nada da će zbog toga i predstava „držati napetost kod publike“.

Triler je, podvlači Plazibat, zahvalan za glumce jer im nudi tip i „filmske, opuštene glume“, do ekstremnih stanja i ekstremnih situacija.

-To je i „Trojanski konj“ za neke neugodne društvene teme, koje se u ovoj predstavi manifestiraju kroz govor mržnje, s čime smo se jako bavili, pričali, potcrtavali…Svo zlo i nasilje, zapravo, ima začetak u nekom jezičnom, verbalnom diskursu koji, onda, nalazi opravdanja za ono što se događa- napomenuo je Plazibat.

Kada se čin zla dogodi, podvlači, „sposobni smo riječima izmanipulirati neke druge“ te uvijek naći opravdanje. To se, podsjeća, tiče svih bosanskih tema unatrag 30 godina te da se nada da se to više neće događati. Društvene platforme, upozorava, pogodan su teren za širenje govora mržnje.

  Film “Amanet” u kinima od 03. novembra (VIDEO)

Radeći na ovoj predstavi, prvu saradnju sa zeničkim BNP-om ostvarila je i dramatrurginja Nedžma Čizmo, koja je uradila i jezičku adaptaciju teksta. Ona je istakla kako je neophodno da se pozorište bavi društveno angažiranim temama te da joj je drago što je njena prva saradnja ostvarena upravo kroz ovaj tekst i glumačku ekipu.

-Ne samo zbog govora mržnje, priča o nasilju, aktuelnih tema… nego zbog toga što takva vrsta komada i predstave omogućava da svi saradnici mogu imati potpunu slobodu, jer, nekako, imamo jednu ideju kojoj svi težimo.

Govor mržnje u ovom komadu je izuzetno prisutan, a ono što je najstrašnije u svemu tome jeste što nije samo produkt iz mašte pisca i našeg procesa, nego je stvarno- istakla je Čizmo.

Ona je dodala kako je jedan dio njenog istraživanja bio bavljenje govora mržnje koji je, isključivo, upućen migrantima.

U predstavi sudjeluju samo troje zeničkih glumaca: Zlatan Školjić (Liam), Snežana Vidović (Helen) i Enes Salković (Danny).

Salković je istakao kako se slaže da je mržnja pokretač, ali de, koliko god to banalno zvučalo, su ljudi i iz ljubavi, najčešće, spremni ići u takve ekstreme i dolaziti u takve okolnosti, odnosno, “raditi i činiti užasne i destruktivne stvari“.

-Ljubav je, kao, opravdanje. To je, kao, početna premisa. Dođemo u to stanje zarad porodice, pojedinca, djeteta…Nebitno. Vidjet ćete u predstavi- ističe Salković.

Školjić je također podvukao kako je „predstava natopljena govorom mržnje“, posebno u njegovom liku, ali je, kazao je, njemu zanimljivo da „ljubav pristaje na sve, da bi tu mržnju izvukla iz problema“. Nada se, ističe, da će poruke koje su htjeli poslati doprijeti i do publike.

-Nažalost, tema je aktuelna, jer smo i mi donedavno bili okruženi migrantima u našim gradovima i u našem gradu. Istraživajući na ovoj predstavi, pronašao sam jako jezive komentare na društvenim mrežama, vezanim za migrante koji se kreću po našoj zemlji.

Pretpremijera ove predstave održat će se večeras, također sa početkom u 19.30 sati, a zbog epidemioloških mjera u Velikoj sali BNP-a moći će prisustvovati 70 gledalaca.

Izvor: FENA