Home » Bolnica u Tešnju prva u BiH koja koristi UV-C tehnologiju za dezinfekciju u operacionim salama

Bolnica u Tešnju prva u BiH koja koristi UV-C tehnologiju za dezinfekciju u operacionim salama

Opća Bolnica Tešanj je prva opća bolnica u BiH koja je počela koristiti UV-C tehnologiju za dezinfekciju zraka u operacionim salama.

Nova tehnologija radi tako što provlači zrak između UV-lampi koje svojim efektom uništavaju mikro organizme. Nema filtera, tako da nema nakupljanja prašine, a uklanja se 99 posto svih patogena uključujući virus Covid-19. Prednosti su čist zrak u osjetljivim dijelovima bolnice kao što su operacione sale i čekaonice koje su leglo patogena pogotovo tokom sezone gripe.

– Naše operacione sale su sada znatno sigurnije u pogledu dezinfekcije, a Opća Bolnica Tešanj je sa novom UV-C tehnologijom općenito sigurnije mjesto s manjom mogućnosti da neko pokupi virus, što je bio problem, npr. tokom pandemije Covida – kazao je direktor JU Opća Bolnica Tešanj Omer Bedak.

Istakao je da ova bolnica nastavlja sa primjenom novih tehnologija, kao što je nedavno kao prva opća bolnica ovog nivoa organizacije uspješno primijenila VATS metodu biopsije pluća.

– Pojačali smo naše timove ljekara, medicinskog i ostalog osoblja, koristeći najsavremenije tehnologije kako bismo bili u stanju osigurati za sve naše pacijente najbolju moguću uslugu. Većinu svega ovoga smo uradili vlastitim snagama, čime smo pokazali da se na nas i u budućnosti može računati kao na pouzdan kantonalni plućni odjel koji uspješno i kvalitetno zadovoljava potrebe svih pacijenata u Zeničko-dobojskom kantonu. S tim u vezi, uvjereni smo da ćemo naići na razumijevanje u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK u smislu pokrivanja troškova, jer kontinuirano dokazujemo da smo lideri u našem kantonu u ovoj oblasti – kazao je Bedak.

Naime, ljekarski tim Opće Bolnice Tešanj uspješno je izvršio i prvu uniportal VATS biopsiju pluća. Uspjeh Bolnice Tešanj je veći ako se zna da se uniportal VATS biopsije pluća u Bosni i Hercegovini rade isključivo u kliničkim centrima, ali ne i u kantonalnim, niti općim bolnicama.

  Blago uvećan broj hospitaliziranih zbog Covida-19 u bolnicama ZDK-a, dvoje preminulih u KBZ-u

Radi se o minimalno invazivnom hirurškom zahvatu koji omogućava ispitivanje struktura i organa u unutrašnjosti grudnog koša. Prednost ove metode je pravljenje manjih rezova, manji postoperativni bol, brži oporavak i kraći boravak u bolnici u odnosu na klasičnu hiruršku metodu. Ljekarski tim Opće bolnice Tešanj predvodio je prof. dr. sc. med. Goran Krdžalić, specijalista opće hirurgije i subspecijalista torakalne hirurgije, uz asistenciju dr. Emina Brkića, specijaliste opće hirurgije i subspecijaliste torakalne hirurgije.

– Trenutno se rade torakohirurške operacije sekundarnog nivoa. Naš cilj je da čim prije počnemo obavljati i torakohirurški operativne zahvate tercijarnog nivoa (karcinomi pluća), što bi donijelo veći komfor za pacijente, kao i finansijsku uštedu Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK. Što je najvažnije, mi u Bolnici Tešanj vladamo neophodnim znanjem i vještinama – naglašava direktor Bedak.

Opća Bolnica Tešanj je sa 100 kreveta na odjelu pulmologije od kantonalnog značaja, a na liječenje i dijagnostiku dolaze pacijenti iz cijelog ZDK-a. U odnosu na ostale bolnice ovog ranga, Opća Bolnica Tešanj spada u sam vrh u kvalitetu usluga u oblasti pulmologije u Bosni i Hercegovini, prije svega radi kapaciteta, zatim nivoa dijagnostike, bronhoskopije, punkcije, biopsije, a sada i torakalne hirurgije.

Opća Bolnica Tešanj ima 245 zaposlenih i oko 200 kreveta. Rad bolnice je organiziran u okvirima odjela interno, pulmologija, hirurgija sa anestezijom, ginekologija, pedijatrija, te pratećih službi transfuzija, laboratorija, radiologija, mikrobiologija i patologija, saopćeno je iz Opće Bolnice Tešanj.