Home » Boračke organizacije FBiH: Presuda Mahmuljinu je izjednačavanje branioca i agresora

Boračke organizacije FBiH: Presuda Mahmuljinu je izjednačavanje branioca i agresora

Koordinacija boračkih organizacija FBiH oglasila se nakon prvostepene presude Sakibu Mahmuljinu kojom je osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio zločine u Vozući i Zavidovićima.
U saopćenju je istaknuto da je Mahmuljin temelj odbrane Bosne i Hercegovine od agresije, te da nikada neće biti ono što danas neki pokušavaju.

“Saznavši za uistinu sramnu presudu Suda Bosne i Hercegovine u predmetu generala Mahmuljina, više nam je nego očigledno da pravosuđem upravljaju one politike koje su nas zatvarale i ubijale i početkom devedesith godina u želji da u najkraćem mogućem vremenu Bosna i Hercegovina postane njihov plijen. U to vrijeme su to radili bez ikakave kontrole i na svu sreću nisu do kraja uspjeli u svojim nakanama jer se pojavila herojska Armija Republike Bosne i Hercegovine koja ih je zaustavila”, navode iz boračkih organizacija FBiH.

Smatraju da se sada na “jedan vrlo perfidan i navodno zakonit način kroz tzv. strategije u procesuiranju ratnih zločina pokušavaju izjednačiti agresora i žrtvu, branioce i zločince, one koji su počinili genocid sa onima koji danas svoj smiraj traže u mnogim mezarjima i grobljima širom Bosne i Hercegovine”.

“Iako se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna, i koja će sigurno u drugostepenom postupku biti oborena, cilj ovakvih procesa poput ovog koji je vođen protiv generala Mahmuljina jeste na svaki mogući način uz svesrdnu pomoć medija, srozati vrijednosti odbrambeno-oslobodilačkog rata, Armiju Republike Bosne i Hercegovine nazvati zločinačkom, a one koji su se branili izjednačiti sa agresorima i tako stvoriti sliku da se na ovim našim prostorima vodio građanski rat, a ne da smo se branili od neviđene agresije na našu zemlju.

Na svu sreću još uvijek ima patriota koji budno stoje na bedemima naše domovine i neće dozvoliti takvo nešto. Bit ćemo uz generala Mahmuljina sve dok to bude potrebno kako bi smo dokazali da je on časni general časne Armije Republike Bosne i Hercegovine kao i svi naši generali, i da su njegovi saborci samo branili svoj prag i svoju avliju u koju je neko nepozvan došao. Predlažemo Tužilaštvu BiH i Sudu BiH da se intenzivnije pozabave stvarnim ratnim zločinima počinjenim u Prijedoru, Bratuncu, Srebrenici, Foči i mnogim drugim mjestima gdje postoje neoborive činjenice da je zločin počinjen, a ne da fiktivnim optužnicama i procesima zamajavaju građane BiH kako te dvije institucije nešto kao i rade i bespotrebno troše novac građana BiH”, poručili su.

Klix.ba