Home » Bosansko narodno pozorište u Zenici proslavilo 73 godine postojanja

Bosansko narodno pozorište u Zenici proslavilo 73 godine postojanja

Sedamdeset tri godine prošle su od prve profesionalne predstave – Duboko je korijenje, u režiji Evgenija Smirnova, odigrane u nekadašnjem Oblasnom narodnom pozorištu u Zenici. Danas pod imenom Bosansko narodno pozorište u Zenici, vrijedi za jednu od najvažnijih kulturno-umjetničkih insituacija u zemlji. Rođendan su proslavili u subotu, a u toku je još jedna uzbudljiva sezona, sa već dvije uspješne premijere i novim naslovima u pripremi.

Veliki broj premijera, gostovanja, značajnih saradnji i festivala obilježio je 73 godine postojanja ove institucije kulture. Izvedbom predstave za najmlađe „Idemo na izlet“ i predstave za odrasle „Tri dana“ Bosansko narodno pozorište Zenica na sebi svojstven način proslavilo je rođendan.

– Ova predstava je humanitarnog karaktera, željeli smo za svoj rođendan da damo doprinos za liječenje naše sugrađanke, profesorice klavira Amele Alispahić pa je sav prihod od ulaznica otišao u taj fond – kazala je Merima Handanović, glasnogovornica zeničkog pozorišta.

Pozicija kulturnih ustanova nije u zavidnom položaju, no ovo pozorište svojim radom i u najtežim okolnostima trudi se da znanjem i kvalitetom održi njegovu tradiciju. Već nekoliko godina koordiniraju Evropskom noći teatra za BiH, a najvažnijm produktom ovog pozorišta smatraju Festival bh. drame.

– Ove godine rezervisan je za maj, očekujemo ga sa radošću, znamo da je producirano prilično bh. tekstova, odnosno predstava po dramskim teksovima bh. autora. I naravno, važan segment jeste IFET – Internacionalni festival edukativnog teatra – dodaje Handanović.

Umjetnička rukovoditeljica BNP-a Lajla Kaikčija ističe kako tradicionalno imaju svoju premijeru na festivalu: „Radi se o mladom autorskom timu – mlada dramatičarka, mlada rediteljica, dramatičarka, mladi saradnici. Htjeli smo napraviti jednu lijepu priču i da damo podršku maldim ljudima i upravo da se kroz festival predstave našoj publici“.

Do kraja ove sezone publiku očekuju i premijere predstava „Sve o Mirjani i oko nje“ reditelja Nermina Hamzagića te predstave za djecu „Avanture malog Zvjezdana“ reditelja Željka Miloševića u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, koja će biti odigrana u petak, 3. marta.

Izvor: federalna.ba