Home » Bosna i Hercegovina domaćin svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci za seniore i seniorke

Bosna i Hercegovina domaćin svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci za seniore i seniorke

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine održao je danas konferenciju za medije povodom organizacije Svjetskog prvenstva za seniore i seniorke, koje će se održati u Sarajevu od 4. do 11. novembra ove godine u Areni hotela Hills.

U našu državu stići će 16 najboljih muških i 16 najboljih ženskih ekipa iz svih dijelova svijeta.

Prisutnima se obratio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, koji je ujedno i predsjednik organizacionog odbora takmičenja.

“Imat ćemo priliku da ugostimo najbolje reprezentacije sjedeće odbojke koje nam dolaze iz svih dijelova svijeta. To je jedan veliki sportski događaj i velika manifestacija koja se održava u Sarajevu, a ljudi iz sporta sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine pokazali su da su vrhunski organizator na Zlatnoj i Srebrenoj ligi. Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta podržavaju ovakve manifestacije, a iskreno vjerujem da će Savez sjedeće odbojke uspjeti u svojim profesionalnim namjerama. Oni su sportski kolektiv koji nas je uvijek radovao i donosio najsjajnija odličja. Uvjeren sam da će sve reprezentacije koje dođu u novembru uživati u Sarajevu i da će ponijeti najbolje utiske o gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini”, poručio je Avdić.

U posjeti Bosni i Hercegovini je i Barry Couzner, predsjednik Svjetske federacije za sjedeću odbojku, koji je istakao:

“Ovo je najveći događaj u svijetu sjedeće odbojke, duplo je veći od Olimpijskih Igara i za nas je veoma važan kao internacionalni događaj. Takođe je značajno da smo ovdje jer je vaš tim jedan od najboljih u historiji. Osvojili ste 10 evropskih prvenstava, tri Svjetska prvenstva i imate dvije zlatne medalje sa Olimpijskih Igara. To je nevjerovatan rekord i trebate biti veoma ponosni na vaš tim. Mislim da su uslovi ovdje odlični, pregledao sam hotel i salu, i siguran sam da će svi prisutni uživati. Ovaj događaj imat će uticaj i na grad i vjerujem da ćemo izazvati veliki interes. Mi vjerujemo da promjena počinje sa sportom i zato je veoma važno da pružimo priliku osobama sa invaliditetom da učestvuju u sportu, a upravo sjedeća odbojka pruža tu mogućnost”, rekao je Couzner.

  Košarkaši BiH savladali Belgiju na turniru u Estoniji

Čelni čovjek Evropske federacije sjedeće odbojke Branko Mihorko bio je prisutan na Zlatnoj i Srebrenoj ligi koje su nedavno održane u Bosni i Hercegovini.

“Naš sport se razvija nevjerovatno brzo. Veseli nas što se Bosna i Hercegovina odlučila da napravi top organizaciju jer to svima puno znači. Znamo da imate odličan muški tim, ali pored toga nama se sviđa da imate i ženski tim što je za odbojku strašno velika stvar. Vjerujem da će natjecanje biti vrhunsko, uslovi su odlični, a ja samo želim da svima bude sretno i da nema koronavirusa. Drago mi je da mediji toliko prate ovaj sport u Bosni i Hercegovini, a tako i treba, jer ova ekipa ima najbolje rezultate u Evropi. Kod žena je tek počelo, ali mislim da imate dobar mladi tim i svjetlu budućnost”, rekao je Mihorko.

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine Hajrudin Zekić napomenuo je da je Bosna i Hercegovina dobila domaćinstvo nakon što je prvenstvo u Kini otkazano zbog situacije sa koronavirusom.

“Uložili smo napore da dobijemo domaćinstvo, a na sreću i zahvalnost prijatelja, gospodina Barrya i Branka i dobroj aplikaciji mi smo dobili domaćinstvo. Savez je ozbiljno pristupio organizaciji ovog takmičenja, formiran je organizacioni i izvršni odbor. Na čelu organizacionog odbora je provjereni prijatelj sporta naš ministar Samir Avdić. Na čelu izvršnog odbora je provjereni sportski radnik Senad Helač. U petak nas očekuje posjeta inspekcijske komisije, te vjerujemo da će sve proći bez zamjerki. Imamo dva cilja, jedan je takmičarski, a drugi je turistički. Očekujemo 32 nacionalne selekcije sa pet kontinenata što će biti velika promocija grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. U takmičarskom dijelu nećemo puno obećavati, ali ova država je navikla da najtrofejniji savez uvijek donosi medalje. Mi ćemo se potruditi da odigramo finalnu utakmicu i da zlato vratimo u Bosnu i Hercegovinu po četvrti put”, poručio je Zekić.

Izvor: Klix.ba