Home » Bošnjačke stranke usaglasile prijedlog za Mostar

Bošnjačke stranke usaglasile prijedlog za Mostar

Predstavnici SDA i SBB na sastanku u Mostaru usuglasili su zajednički prijedlog uređenja grada, koji bi prema njihovoj zamisli trebao ostati jedinstven, s jednim gradonačelnikom i dva dogradonačelnika te sa sedam izbornih područja.

Predsjednik mostarskog odbora SDA Salem Marić rekao je novinarima da je zajednički prijedlog rađen na osnovu dosadašnjeg prijedloga SDA, te prijedloga Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

 

“Sutra ćemo Parlamentu BiH poslati ovaj prijedlog u pismenoj formi. rekao je Marić. Ukoliko prijedlog SDA i SBB ne prođe, Marić očekuje da djeluje OHR kako bi u Mostaru u oktobru bili održani izbori.

 

Predsjednik mostarskog odbora SBB-a Anel Kljako rekao je novinarima da je usaglašeno da se gradonačelnik i dva njegova zamjenika biraju direktno i da gradonačelnik ne može dva mandata biti iz istog naroda.

 

Prema njegovim riječima, usaglašeno je i sedam izbornih jedinica.

 

Na sastanku sa delegacijama SDA i SBB-a učestvovao je i bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević, koji je direktor Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara. On kaže da je njegov prijedlog rješenje koje bi garantovalo ravnopravnost svih naroda i građana u jedinstvenom gradu. Oručevićevev prijedlog do sada su podržali SDP i DF.

 

U parlamentarnu proceduru do sada su poslati prijedlozi SDP-a i DF-a, a HDZ BiH i Koordinacija srpskih udruženja, takođe, su najavili da će poslati svoje prijedloge.

 

HDZ BiH, odnosno HNS predlaže pet izbornih jedinica, ali smanjenje minimalnih kvota na tri i povećanje maksimalnih kvota na 17 odbornika od ukupno 35 u Gradskom vijeću Mostara.

 

Srpska koordinacija predlaže jednu izbornu jedinicu i dvije izborne liste kao i direktan izbor gradonačelnika i dva njegova zamjenika. Za sada nijedan prijedlog nije usuglašen, niti ima dovoljnu podršku.

 

Sjednica Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebalo da budu razmatrane izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar zakazana je za 27. april.

 

Mostar nije imao izbore već osam godina jer je Ustavni sud BiH još 2010. godine ukinuo posebna izborna pravila za ovaj grad, a političke stranke nisu uspjele da se dogovore. Rok za dogovor za izmjene Izbornog zakona BiH je 4. maj, kada Centralna izborna komisija BiH raspisuje lokalne izbore.

Slobodna Bosna