Home » Bošnjački učenici u Kiseljaku bojkotuju nastavu: Tražimo ista prava kao hrvatski učenici

Bošnjački učenici u Kiseljaku bojkotuju nastavu: Tražimo ista prava kao hrvatski učenici

Osnovci iz Bilalovca u općini Kiseljak u ponedjeljak neće biti u svojim školskim klupama. Roditelji učenika i rukovodstvo Osnovne škole “Kiseljak I” odlučili su bojkotirati nastavu zbog 16 godina dugog ignoriranja potreba učenika te škole.

Radi se o školi koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu, a koja, za razliku od susjedne škole koja radi po hrvatskom planu i programu, nema priliku svojim učenicima pružiti adekvatno obrazovanje.

– Želimo vas upoznati sa neizvođenjem nastave Tjelesnog odgoja u školi u Kiseljaku, koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu, već 16 godina jer Osnovna škola “Kiseljak”, koja radi po hrvatskom nastavnom planu i programu, ne daje dovoljno prostora u fiskulturnoj sali – navodi se u dopisu kojeg potpisuje direktor Osnovne škole “Kiseljak I” Nermin Merhemić.

Za razliku od bošnjačkih učenika, prostor u lokalnoj fiskulturnoj sali nije sporan kada je u pitanju izvođenje nastave za učenike koji pohađaju školu po hrvatskom nastavnom planu i programu.

– Iz toga se može zaključiti da za hrvatsku djecu ima mjesta u dvorani, a za bošnjačku ne – stoji u dopisu koji je adresiran na, između ostalih, Ministarstvo obrazovanja SBK, koje je, tvrde iz Osnovne škole “Kiseljak I”, upoznato sa ovim problemom, ali ga godinama ignoriraju.

Već 16 godina direktori Osnovne škole “Kiseljak I” Bilalovac na različite načine pokušavaju riješiti ovaj problem, ali sve je, tvrde rukovodstvo škole i roditelji učenika, do danas ostalo na praznim obećanjima.

Osnovna škola “Kiseljak I” je pokrenula inicijativu za izgradnju fiskulturne sale u sklopu zgrade prijeratnog vrtića, koja se danas koristi za izvođenje redovne nastave. Urađeno je idejno rješenje i pokrenuta je procedura za dobijanje urbanstičke saglasnosti u općinskoj službi. Međutim, taj projekat nije naišao na razumijevanje unutar Općine Kiseljak, koje čak, smatra rukovodstvo škole, opstruira tu inicijativu.

S tim u vezi je Vijeće roditelja Osnovne škole “Kiseljak I” donijelo odluku o bojkotu nastave od ponedjeljka, 4. septembra 2017. godine, do ispunjavanja njihovih zahtjeva.

– I bošnjačka djeca žive u Kiseljaku i traže ista prava koja imaju i ostali učenici koji nastavu pohađaju na teritoriji općine Kiseljak – zaključuje se u dopisu.

Faktor.ba